Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sandra Lindqvists och Maria Jönssons öppna brev till migrationsminister Anders Ygeman (S) backas upp av diakonikolleger i hela landet. Möt dem i videon. Foto: Hans Larsson/SVT

Diakoner kräver högre ersättning för asylsökande: ”Inte värdigt”

Uppdaterad
Publicerad

Medicin eller bussbiljett? Mat eller vinterkängor? I ett öppet brev till Anders Ygeman (S) undrar två diakoner i Lunds stift hur migrationsministern skulle överleva på 71 kronor, den högsta dagsersättningen för en svensk asylsökande.

”Det är inte rimligt, det är inte värdigt”, skriver Maria Jönsson och Sandra Lindqvist, diakoner i Hörby respektive Lund i uppropet som stöds av 150 av deras kollegor inom diakonin över hela landet.

– För mig är det ofattbart hur någon ska kunna leva på 71 kronor om dagen. Delar man hushåll med en annan vuxen sänks beloppet till 61 kronor, säger Sandra Lindqvist och tillägger:

– En liter jordgubbar på midsommarafton kostade 65 kronor.

Samma belopp som 1994

Frågorna till migrationsminister Anders Ygeman är många:

”Vad gör du när du får tandvärk? Skulle du välja att hoppa över lunchen ett par dagar för att kunna ta bussen till jobbintervjun eller för att kunna köpa ett telefonkort och hålla kontakt med dina nära och kära som är kvar i ett land i krig? Väljer du att vara hungrig eller att frysa när hösten kommer och du behöver varma kläder?”

– Vår förhoppning med brevet är givetvis att Anders Ygeman ska höja ersättningen, som befunnit sig på sin nuvarande nivå sedan 1994, säger Maria Jönsson.

Hör mer om diakonernas arga brev i videon och möt ukrainskan Sasha i Lund, en av många asylsökande som har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.