Foto: Sara Landqvist / SVT

Småföretag är matskånes framtidshopp

Uppdaterad
Publicerad

Under hela helgen pågår Skånes matfestival i Brösarp. Här vimlar det av små matföretag som ska marknadsföra Skåne som matlandskap.

Bland besökarna på festivalen i Brösarp minglar ung som gammal. Ella Olsson har gjort en utflykt från traktens äldreboende.

– Det är det bästa som finns, skånsk mat, säger hon och visar sina nyinköpta jordgubbar.

– Jag har hört att de är väldigt nyttiga, en massa vitaminer.

Kärleken till skånsk mat delar hon med Kim Karlsson som följt med henne till festivalen.

– Oh ja, det är det bästa som finns, bra skånsk mat. Helst ska det vara ekologiskt också, säger han.

Internationell profil

Sett till omsättningen produceras en fjärdedel av Sveriges livsmedel i Skåne. Ett landskap som kallas för ”Sveriges kornbod” och ”Matlandet Skåne”. Men många av de stora livsmedelsföretagen som man förknippar med Skåne, ägs av utländska företag.

Zoéga ägs av schweiziska Nestlé, Felix och Önos av norska Orkla, Ramlösa av danska Carlsberg och Skånemejerier köptes för några år sedan upp av franska Lactalis.  Så frågan är hur framtiden egentligen ser ut för Skånes profilering som kulinariskt mecka.

– Jag tycker att framtiden ser ljus ut för Skåne som matlandskap. Vi har en tillväxt, framför allt bland det vi ser här på matfestivalen – de små och innovativa företagen, säger Lotta Törner, vd för Livsmedelsakademin, en organisation grundad av näringslivet för att driva frågor inom livsmedelsbranschen.

Från morgon till kväll

Men samtidigt är det en slitsam tillvaro för de som ska bli matskånes framtid. Arbetet som småföretagare inom livsmedelsindustrin pågår ständigt och det är inget man blir rik på.

– Det är tufft. Det ska man inte sticka under stol med. Det är svårt att konkurrera om priset med det som importeras, säger Ann-Marie Sjölin, som har ett svampföretag utanför Landskrona.

Och slitet känner även andra småföretagare igen.

– Är man liten måste man vara tuff, säger Peter Runwall och skrattar högt.

Han driver en pizzeria i Mellby och vittnar om långa arbetsveckor.

– Man måste ju göra allting själv. Det är ju från morgon till kväll man får hålla på, och då är man tuff, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.