Foto: TT

Matförgiftning – en hög kostnad för samhället

Uppdaterad
Publicerad

Varje år kostar medicin, sjukvård och rehabilitering i spåren av matförgiftningar en miljard kronor. Det är en mycket högre summa än man tidigare trott.

Carina Svenssons dotter smittades av bakterien Ehec när hon var två år gammal efter att hon ätit en bit rökt korv. Smittan ledde till magsjuka, att hennes njurar slutade fungera och slutligen till en hjärnskada när bakterien orsakade en blödning i hjärnan.

– Detta är en mardröm som blev sann, något som inte ens fanns i min vildaste fantasi. Jag visste inte ens vad Ehec var innan det här hände, säger Carina Svensson.

Dubbelt så höga kostnader

Nu visar en ny studie från Agrifood, ett samarbete mellan Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), att sjukdomskostnader efter matförgiftningar är nästan dubbelt så höga som man tidigare trott. I studien har utredarna gått igenom fem olika sorters bakterier som orsakar matförgiftning. Man har tittat på vad dessa kostar samhället i form av medicin, sjukvårdskostnader och produktionsbortfall i samband med sjukskrivningar.

– Vi har kommit fram till att kostnaden för de här vanligaste sjukdomarna överstiger en miljard och det är ungefär dubbelt så mycket som vi har kommit fram till tidigare, säger Kristian Sundström, utredare som gjort studien.

Dyrast och vanligast är campolybacter som står för 60 procent av de totala sjukdomskostnaderna, därefter kommer salmonella. Sedan kommer Ehec som visserligen är mindre vanligt, men ofta medför större kostnader.

Stort mörkertal

Skillnaden i den här studien jämfört med andra är att man även tagit hänsyn till följdsjukdomar och det stora mörkertalet. Det egentliga antalet sjukdomsfall är mellan sex och nio gånger så många som rapporteras. Förhoppningen är nu att studien kan hjälpa till att välja ut vilka förebyggande åtgärder som är mest kostnadseffektiva.

– Det kan till exempel vara olika hygienåtgärder på lantbruk eller slakterier, eller informationskampanjer till konsumenter om hur man bäst tillagar och hanterar kött, säger Kristian Sundström.

För Carina Svensson och hennes familj är det ingen nyhet att Ehec kan leda till stora kostnader. För dem har smittan lett till ett helt nytt liv.

– Det drabbar hela familjen att ens barn blir handikappad. Vi får anpassa oss efter henne i allt vad vi gör, så det är mycket kämpa, säger Carina Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.