Foto: Johanna Olofsson

Matvarubutiker ransonerar när allt fler hyllor gapar tomma

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av coronaviruset gapar en del butikshyllor i livsmedelsaffärer numera tomma. Människor har valt att hamstra allt från toalettpapper till pasta och ris. Flera matvaruhandlare har därför infört ransoneringar på en del varor.

– Vi ser att det finns en hel del människor som inte bunkrar men behöver mat. Då försöker vi hjälpa till med att skapa ett jämnt flöde och mindre hets,  säger Ola Hollerup, butikschef på Ica vid Clemenstorget i Lund som är en av de butiker som infört ransoneringar.

Flera av de kunder som besöker matvarubutiken tycker att det är bra att det införts ransoneringar.

– Det är mycket bra. Det är ju smått hysteriskt hur folk köper. Men om corona varar till maj månad kan det ju däremot behövas ett lager, säger Gunilla Dahlberg.

Solidaritet

Adam Lagerström som också besöker matvarubutiken under dagen är inne på samma linje som Gunilla Dahlberg.

– Det är bra just för att alla ska kunna köpa det de behöver. Jag tror det är egoismen som sätter igång själva hamstrandet. Man tänker inte på sina medmänniskor. Men i dessa tider är det viktigt att vi lever i solidaritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.