Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eva Kristensson om hur svårt det känns att inte alla anhöriga kan närvara vid begravningen. Hennes mamma avled i sviterna av covid-19. Foto: Fredrik Svenningsson/SVT

Efter nya beskedet – hela familjen får inte närvara vid begravningen

Uppdaterad
Publicerad

Lunds stift har beslutat att begränsa antalet personer vid begravningar så att inte ens åtta anhöriga kan närvara. Även prästen och musiker kommer att räknas in i maxantalet som får vistas i kyrkan.

Eva Kristenssons mamma avled i covid-19 på ett äldreboende i Malmö. Familjen har bestämt att hon ska begravas i Rängs kyrka utanför Höllviken.

– Den här platsen betyder jättemycket för hela vår familj. Vi har varit här sen vi var små. Därför vill man ju försöka avsluta det i den här miljön på ett fint sätt, säger Eva Kristensson.

Regeringen föreslog i måndags ett nytt maxtak på åtta personer vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster, med anledningen av den ökade smittspridningen av coronaviruset.

Biskopen har gått ut till församlingarna om hur man ska efterleva åtta personers-regeln. Nu har familjen fått besked om att inte samtliga nio anhöriga kan få vara med på begravningsgudstjänsten.

– Det känns hårt och det känns tufft, säger hon och pekar på den förvirring som råder med olika besked om vad som gäller.

På länsstyrelsens hemsida står fortfarande att maxgränsen är 50 personer för sammankomster. Bussar och tåg är fulla, säger Eva, men hela hennes familj på nio personer får inte närvara vid mammans begravning i en stor kyrka.

Besked från biskopen

Jim Tullgren är kyrkoherde i Höllviken. Han förklarar konsekvenserna av beslutet från biskopen i Lunds stift om att även personalen ska räknas in i maxantalet på åtta personer i kyrkan.

– Det innebär att vår vaktmästare kan ställa i ordning och sen gå därifrån. Begravningsentreprenören kan ställa i ordning och också gå därifrån. Då blir det präst, musiker och sex anhöriga. Dessvärre, det är otroligt lite, säger Jim Tullgren.

– Vi har aldrig haft begravningar på detta sätt. Men vi kan bara förhålla oss till det.

Regeringen gör undantag

På fredagen beslutade regeringen om ett undantag för sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall, om antalet deltagare inte är fler än 20.

Undantaget innebär att det blir möjligt att hålla begravningsgudstjänster, urnsättning och motsvarande. Undantaget är tillämpligt oavsett vilken trosinriktning det är fråga om.

Förordningsändringen träder i kraft den 24 november 2020 och kommer i nära dialog med Folkhälsomyndigheten att omprövas kontinuerligt och gälla i fyra veckor.

Artikeln uppdaterades med ett tillägg den 21 nov 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet