Budet Kenny Blomstrand välkomnar Folkhälsomyndighetens förslag på ett maxtak på 500 besökare. Foto: Anders Eeg-Olofsson/SVT

Maxtak på 500 besökare i nytt smittstoppsförslag

Uppdaterad
Publicerad

När smittspridningen riskerar att öka behöver trängseln minska. Folkhälsomyndigheten vill därför se ett maxtak på 500 personer i butiker och varuhus.

Folkhälsomyndigheten presenterade under tisdagen ett förslag på ett maxtak på 500 personer för alla handelsplatser. Gränsen är tänkt att gälla från och med 6 mars. Den gäller inte i köpcentrum och gallerior.

I en tidigare version av texten angav vi felaktigt att köpcentrat Emporia skulle påverkas av maxtaket. Så är det alltså inte.

”Tycker det är helt okej”

Anställda och konsumenter som SVT Nyheter Skåne pratat med välkomnar en ny gräns.

– Jag tycker det är helt okej, säger Malmöbon Charlotte Björnbak.

Handlar ensamma

Kenny Blomstrand arbetar som bud och tror att hans arbete skulle kunna försvåras, om han inte släpps in i butiker där maxantalet redan är uppfyllt. Men han tycker ändå att det är en bra idé med ett maxtak på 500 besökare, förutsatt att handelsplatserna kan kontrollera efterlevnaden.

– Det är ju sällan att det står folk utanför och tittar hur många som verkligen går in och ut, säger han.

Folkhälsomyndigheten föreslår också att handelsplatser ska se till att vidta åtgärder så att besökare handlar ensamma och inte i grupp.

Förslagen har skickats på remiss till ett antal myndigheter och branschorganisationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet