Över 30 000 barn i Skåne lever i familjer med skulder eller pågående skuldsanering hos Kronofogden, visar nya siffror från myndigheten. Foto: Jessica Gow/TT

Vart tionde barn i Skåne har föräldrar med skulder hos Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 30 000 skånska barn växer upp i familjer där minst en förälder har skulder eller skuldsanerar hos Kronofogden. Myndighetens siffror visar att det är stora skillnader mellan kommunerna i Skåne.

– Konsekvensen blir att barnens behov ofta hamnar i skymundan, säger Tina Häggmark på Kronofogden.

I juni levde 30 038 barn i Skåne i en familj med minst en förälder som har skulder eller pågående skuldsanering hos Kronofogden, visar myndighetens nya siffror. Det är mer än vart tioende skånskt barn. Därtill finns det många fler som växer upp i ekonomisk utsatthet.

– Det är många fler barn som lever i familjer med små ekonomiska marginaler och som har det väldigt tufft ekonomiskt, säger Tina Häggmark, kommunikatör på Kronofogden.

Statistiken från myndigheten visar också att det är stora skillnader bland de skånska kommunerna. Högst andel barn som lever i skuldsatta familjer är i Perstorp, där siffran är 17,4 procent. Strax därefter landar Bjuv på 17,1 procent. Lägst andel i länet har Lomma med 1,8 procent, vilket är den lägsta siffran i landet. 

Coronavirusets påverkan

Enligt Kronofogden har samtalen till dem ökat under coronapandemin, då många familjer har fått ställa om sin ekonomi.

Hur blir det för barnen som lever i en sådan situation?

– Många barn tar på sig ett väldigt stort ansvar, och konsekvensen blir ofta att deras egna behov hamnar i skymundan, säger Tina Häggmark.

I sommarlovstider kan det bli extra svårt för barn som lever i skuldsatta familjer.

– Då upplevs stora olikheter mellan barnen, det kanske är aktiviteter man inte har råd att följa med på och då har många en klump i magen.

Lista

Så många barn i Skåne lever i familjer där minst en förälder har skulder eller pågående skuldsanering hos Kronofogden:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.