Schemaändringen är tänkt för hela högstadiet. Foto: TT/Arkiv

Mer matematik och idrott i skolan – men lärare och lokaler saknas

Uppdaterad
Publicerad

Förra året beslutade regeringen att landets högstadieelever ska få mer undervisning i matematik och idrott. Brist på lärare och lokaler har gjort det till en svår utmaning för Malmös skolor.

Årets sjundeklassare är först ut med det nya schemat. Det handlar om 105 timmar mer undervisning i matematik och 100 timmar mer i idrott under ett läsår. Dessutom får en del lektioner förkortas eller tas bort, bland annat elevens val.

– Vi har fått anställa fler lärare och även vissa obehöriga lärare där det varit svårt att få tag på behöriga, säger Bergaskolans biträdande rektor Peter Abramo.

Årets schema för sjundeklassarna har blivit längre med kortare raster mellan lektionerna. Åttonde- och niondeklassarna har ännu inte fått fler lektioner, men på grund av lokalbristen har de fått många håltimmar under dagarna.

”God tanke men inte realistisk”

Utbildningsdepartementet motiverar beslutet med att det finns forskning som visar på positiva kopplingar mellan fysisk aktivitet och prestationer i skolan, och att grundläggande kunskaper i matematik är nödvändiga för att klara högre utbildningar.

– Tanken är god, men just nu är våra lokaler helt maxade. Vi har inte plats att införa ytterligare fler lektioner, för att inte tala om lärarbristen, säger Peter Abramo.

Tuffare utmaningar väntar

Schemaändringen är tänkt för hela högstadiet. I år börjar sjundeklassarna, nästa år påverkas även åttondeklassarna, och året därefter ska hela högstadiet tillämpa det nya schemat.

– Vi bävar inför när hela systemet är utbyggt om två år, säger Peter Abramo.

Kommer ni klara av det?

– Det hoppas vi att vi gör, men det ser trångt ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.