Lövtaken i bokskogen utanför Örkelljunga. Foto: Adam Bergsten

Här ska hotade arter få bättre skydd

Publicerad

Nu ska hotade djur- och växtarter få fler skyddade platser att leva på. Det står klart med en ny miljöstrategi där skyddet för lövskogar och skogsområden nära samhällen förstärks.

Tidigare skyddade Skogsstyrelsen i Skåne ungefär 25 hektar skog om året. Under våren kom det en ny nationell miljöstrategi som för Skånes del innebär en rejäl uppväxling i skapandet av biotopskydd, områden där hotade djur- eller växtarter trivs.

För att nå upp till målen som efterfrågas i den måste 160 hektar skog skyddas i Skåne årligen.

– Ofta är det skogar som inte lämpar sig för produktion och som det inte har jobbats med som produktionsskog. Det kan vara svårtillgängliga områden eller väldigt fuktiga områden, branter eller väldigt blockiga marker, säger Henrik Andersson som är distriktschef på Skogsstyrelsen i Skåne.

För Skogsstyrelsens del innebär de nya miljömålen en jättesatsning och arbetet är igång med att öka personalstyrkan för att mäkta med uppgiften.

TV: Se hela inslaget här

Janne Johansson, skogsägare. Foto: Adam Bergsten

Letar efter biologisk mångfald

Det man är ute efter att skydda är så kallade nyckelbiotoper, natur med särskilt höga naturvärden. Det rör sig om platser med en hög biologisk mångfald. Gamla träd, branta partier, våtmarker och död ved är några ingredienser som gör en skog värd att skydda.

När en markägare väljer att skydda sin skog kan det göras i två former. Antingen genom ett naturvårdsavtal. Där förbinder sig markägaren att låta skogen sköta sig själv under en bestämd tidsperiod. För den formen är ersättningen till markägaren lägre än den mer omfattande skyddsformen biotopskydd som gäller för all framtid.

En högstubbe är stammen av ett dött träd där insekter och fåglar kan leva. Foto: Adam Bergsten

Letar efter intresserade markägare

Skogsstyrelsen jobbar just nu med att hitta markägare som kan vara intresserade av att skydda sin skog och intresset är hittills stort. För många skogsägare är det ett bekvämt alternativt att låta skydda skogen. I ett aktuellt område ger sig Skogsstyrelsen ut och mäter vartenda träd för att därefter räkna ut hur mycket skogen hade varit värd ifall den hade avverkats.

– Då händer det som händer. Skogen sköter sig själv, säger Henrik Andersson.

Målet är att skydda 160 hektar men i slutänden kommer det an på hur mycket pengar som skjuts till från regeringens sida i kommande budget.

Död ved är viktig för den biologiska mångfalden i en skog. Foto: Adam Bergsten

Bokskogar ofta skyddsvärda

Janne Johansson äger skog utanför Örkelljunga, precis intill Hjälmsjöns östra strand. Skogen har han ärvt och nu vill han skydda den för framtiden.

– Jag är väl framförallt stolt över att här finns både en sammansättning med träd, växter och djur som gör den lite extra intressant att bevara och sköta på ett speciellt sätt, säger skogsägaren Janne Johansson.

Vid en inspektion i hans skog hittades många arter av både växter och djur som gör att Skogsstyrelsen nu är intresserade av att ge skogen ett biotopskydd. I inspektörens anteckningar finns både noteringar om tickor, höga stubbar och ovanliga mossor och lavar. Uppe i träden brukar Janne Johansson kunna höra skogsduvor.

– I en sådan här typ av skog så kommer man väl att låta den åldras och sköta sig själv och det är ju lite så jag själv har haft tankar de sista tio, tjugo åren. Så jag tror att jag kommer vara nöjd så, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.