Kjell Pettersson och hans sällskap plockade med sig allt skräp efter dagens fikapaus på Söderåsens nationalpark. Foto: Firas Razak

Mer skräp i skånska nationalparker under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har många svenskar tvingats ställa in utlandsresan för att i stället semestra på hemmaplan. Men trenden har en baksida. Fler besökare har inneburit mer nedskräpning på natursköna platser. På Stenshuvud- och Söderåsens nationalparker har detta märkts av.

Stenshuvud nationalpark på Österlen är en av Sveriges mest besökta nationalparker. I fjol märkte de en tydlig ökning i antalet besökare – och mängden nedskräpning.

Samma trend denna sommar

– Jag tycker det är mer skräp vilket kan hänga ihop med fler folk. Jag vet inte om folk blivit sämre, men det är många som har ganska dålig koll måste jag säga, säger nationalparkschefen Fredrik Ståhlberg.

En anledning till att Stenshuvud är hårt drabbat kan vara att många nya besökare inte är vana vid friluftslivet.

– Vi har många naturovana besökare här. Men man kan samtidigt tycka det är sunt förnuft att inte lämna massa skräp efter sig i naturen. Det bör inte synas att man varit på platsen när man lämnar den, säger han.

”Känns tråkigt”

På Söderåsens nationalpark har man börjat mäta skräpmängden sedan förra sommaren och indikationerna är att det minskat något. Men problemen kvarstår – och även här kan en förklaring vara antalet förstagångsbesökare.

– Det är de som inte har rutiner för hur mycket man ska ha med sig och hur man ska hantera sitt skräp när man är ute i naturen, säger Oscar Hagbard, naturvägledare i Söderåsens nationalpark.

På besök i nationalparken är Kjell Pettersson som äter medhavd picknick.

– Det är nog ren lathet. Ser man ingen papperskorg inom synhåll så åker skräpet på backen istället, menar han.

Ni har ju snart fikat färdigt, vad händer med ert skräp?

– Det tar vi med oss och så hamnar det sen i någon lämplig soptunna, säger Kjell Pettersson.

Se mer i klippet ovan.

Kjell Pettersson och hans sällskap plockade med sig allt skräp efter dagens fikapaus på Söderåsens nationalpark. Foto: Firas Razak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.