Jannicke Geitskaret, meteorolog på SVT, lämnar ett iskallt besked om våren i Skåne. Foto: Linda Fridh/SVT

Mer snö och kyla väntas i Skåne

Publicerad

På måndagen och tisdagen passerar ett område med regn och blötsnö över Skåne. På tisdag kväll finns det risk för underkylt regn och därmed ökar även risken för halka för den som är ute och går eller kör bil.

Regnvädret som berör sydöstra Sverige övergår på sina håll i snö när kallare luft pressar ner norrifrån.

– Vi har ett högtryck som etablerar sig över södra Sverige och vi kommer att få mer ost- och nordostliga vindar och en del moln med risk för snöbyar, säger Jannicke Geitskaret, SVT:s meteorolog, till SVT Nyheter Skåne.

Även solen kan glimta fram på en del håll de närmaste dagarna. Det kommer att bli kallare och det väntas bli minusgrader både dag och natt.

– Det kalla vädret består även över helgen och även i början på nästa vecka består minusgraderna. Det är rätt kallt väder för att vara i Skåne. Och det är ingen vårvärme i sikte, säger Jannicke Geitskaret, meteorolog på SVT.

Meteorologisk vår

Värmen dröjer men den meteorologiska våren kom till Skåne med mildluft redan för flera veckor sedan.

Den 15 februari kunde meteorologerna konstatera att våren anlänt till Hallands väderö i nordvästligaste Skåne, Falsterbo på den skånska sydvästspetsen samt Malmö och Lund. Dessutom gick Skillinge direkt från höst till vår, utan att först passera vinter, vilket är helt möjligt enligt vårdefintionen.

Det som skiljer vårens ankomst från övriga årstiders ankomst, är att krävs sju milda dygn i rad, inte bara fem som det är för övriga årstider. Medeltemperaturen ska vara över 0 grader under alla dessa sju dygn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer