”Ungdomarna som brukar cannabis kommer inte från utsatta områden”, säger Jörgen Sjålstad, kommunpolis i Vellinge. Foto: TT/Matilde Campodonico/Fanny Berg

Stor mängd cannabis i Vellinges avloppsvatten – få narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

Drogtester från kommunen avslöjar att mängden cannabis som spolades ut i Vellinge kommun 2019 var dubbelt så stor som snittet för övriga landet. Trots detta är Vellinge en av de kommuner i Sverige med minst anmälningar om narkotikabrott.

Flera kommuner i Sverige genomför drogtester i avloppsvattnet för att få en uppfattning av narkotikaanvändningen. Enligt test i Vellinge var mängden cannabis som spolades ut dubbelt så stor som snittet för övriga Sverige.

– Jag vet att det ökar men att det var så mycket är jag förvånad över, säger Jörgen Sjåstad, polis i Vellinge.

Två test av avloppsvattnet genomfördes i slutet av maj förra året. Ett test togs på en vardag och ett på en helg. Och testet från helgen visade att mängden cannabis i avloppsvattnet var dubbelt så stor jämfört med snittet för resten av landet.

– Alla kommuner i Sverige gör inte dessa tester och därför blir det svårt för mig att kommentera jämförelsen, säger Tina Larsen, trygghetschef i Vellinge.

Få polisanmälningar

Under de senaste fem åren har det kommit in totalt 269 anmälningar om narkotikabrott i Vellinge. I relation till befolkningsmängd är Vellinge en av de fem kommuner i Sverige med minst anmälningar.

Enligt polisen kan detta bero på att det har tagits mycket resurser till grövre kriminalitet och att de inte haft tid att söka upp brukare och knarket.

– En anmälan upprätts oftast när vi hittar de som brukar. Det är väldigt ovanligt att någon kommer in och anmäler ett narkotikabrott på stationen, säger Jörgen Sjåstad.

Hur tror du det hade sett ut om ni haft mer tid?

– Då tror jag att anmälningarna hade varit minst dubbelt så höga, säger han.

”Ungdomarna har alla förutsättningar”

Enligt polisen är det inte på fritidsgårdarna de hittar ungdomar som röker cannbis.

– Det sker på andra ställen i kommunen. Det kan vara ute vid skolor – men också vid privata tillställningar, säger han.

Och förutom att bruka cannabis är det droger i tablettform som blivit allt vanligare i kommunen, menar polisen.

– Det är tragiskt. Ungdomarna här har alla förutsättningar för att undvika sådant här, säger Jörgen Sjåstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet