Foto: Oscar Fries

Michelles mamma: ”Jag känner mig sviken av hela samhället”

Uppdaterad
Publicerad

”För mig är det ofattbart”. Så sammanfattar Michelles mamma Anne-Sofie Ekholm känslorna efter att hon nåtts av beskedet om den friande domen mot chefen för behandlingshemmet där Michelle vårdades.

– Om han hade blivit dömd, då hade jag i alla fall inte blivit missnöjd. Jag hade inte blivit glad, för jag får aldrig tillbaka Michelle i alla fall. Men jag hade inte behövt känna mig så sviken. Nu känner jag mig sviken av hela samhället, säger Anne-Sofie Ekholm.

Anne-Sofie Ekholm kan inte förstå hur flera instanser kommit fram till att utskrivningen av Michelle var felaktig, men att rätten inte ansåg den lagstridig. Nu hoppas hon att åklagaren väljer att överklaga domen.

”Det finns inget skyddsnät”

Tingsrätten menar att ”vårdmöjligheterna var uttömda” för Michelle, något Anne-Sofie Ekholm tycker är märkligt.

– I så fall så finns det vissa individer i det här samhället som inte klassas för vård någonstans. Det här var sista anhalten och om de inte anser sig att ha resurser för en person som vårdas där, så finns det inget skyddsnät att prata om.

I domen går det också att läsa: ”Hon befann sig vad utredningen visar inte i en akut missbrukarsituation.” Men Anne-Sofie Ekholm menar att läget för hennes dotter i högsta grad var just akut.

– Några dagar innan hade hon ett återfall och avvikit från en frivillig placering. Så hur kan man komma fram till den slutsatsen? Räcker en-två dagars drogfrihet för att man ska göra den bedömningen?

– Det handlade om att de tyckte att hon var resurskrävande. De hittade ett kryphål som de nu har klarat sig igenom för att bli av med henne, säger Anne-Sofie Ekholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.