– Detta är givetvis stort för Staffanstorp, mycket stort och oerhört glädjande, säger kommunalrådet Christian Sonesson (M) Foto: TT/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Microsoft bygger datacenter i Staffanstorp – ”Mångmiljardsatsning”

Uppdaterad
Publicerad

It-jätten Microsoft expanderar företagets utvecklingsplaner för datacenter i Sverige. Bolaget har köpt mark i Staffanstorps kommun i Skåne, enligt ett pressmeddelande.
– Detta är givetvis stort för Staffanstorp, mycket stort och oerhört glädjande, säger kommunalrådet Christian Sonesson (M) i ett pressmeddelande.

I likhet med markområdena i Gävle och Sandviken kommer tomten att användas för att bygga en serverhall. Markberedningen har redan påbörjats på område väster om Staffanstorps stadskärna. Enligt Christian Sonesson kommer Microsoft bli en av kommunens största arbetsgivare.

– Microsofts pågående mångmiljardsatsning i Staffanstorp blir den största företagsetableringen i kommunens historia, säger Christian Sonesson.

Vid rondellen där Malmövägen och Västanvägen korsar varandra, möts man av ett stort inhägnat område där datahallen ska byggas. Foto: Johan Dernelius/SVT

Projektet pågått i hemlighet i ett år

– Det här är helt klart en storskalig etablering, säger Tomas Sokolnicki, investeringsrådgivare på Business Sweden, som avslöjar att projektet nu pågått i det tysta i ungefär ett års tid.

– Ur ett investeringsperspektiv är det fantastiskt roligt att vi hittat förutsättningar för den här typen verksamhet i södra Sverige också. Det visar att det går att etablera sig där med.

Det är strax väster om Staffanstorp vid rondellen som Microsofts nya datorhall ska byggas. Foto: Johan Dernelius/SVT

”Vi ser fram emot att samarbeta med kommunen och invånarna i Staffanstorp i takt med att vi under kommande månader utvecklar våra datacenterplaner och kan dela med oss av mer information”, skriver Microsoft i ett pressmeddelande.

Här kommer det nya datacentret i Staffanstorp att byggas. Foto: Johan Dernelius/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Staffanstorp

Mer i ämnet