Foto: Fanny Palm

Midsommarpotatisen hotad av frost

Uppdaterad
Publicerad

En frostknäpp har fått potatisodlingarna i Skåne att stanna av och odlare befarar nu att det blir brist på färskpotatis till midsommar.

Kalla nätter med frost och minusgrader i Skåne har fått blasten att svartna på stora delar av den frilandsodlade färskpotatisen, det skriver ATL, Lantbrukets affärstidning.

Många knölar har slutat att växa och startat om på nytt. Därmed ökar risken för brist på färskpotatis till midsommar och att potatissäsongen förskjuts.

Enligt ATL står midsommarpotatisen för omkring 40-50 procent av omsättningen för många av odlarna. Potatisens omstart innebär nu i stället att det kommer att bli mycket potatis senare i sommar.

– Vi har planerat för att de stora volymerna färskpotatis ska fram till midsommar. Efter midsommar är det långt ifrån säkert att det finns någon marknad kvar. Det är stora pengar det är frågan om, speciellt som ekonomin redan är pressad för många odlare, säger Per-Erik Bengtsson, styrelseledamot i Potatisodlarna, till ATL.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer