Foto: TT

Polisen ingrep vid stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

Flera poliser var på plats vid stadshuset i Malmö där EU-migranterna har hållit hus efter att deras läger vid Sorgenfri utrymdes.

Det var tumultartat vid 18-tiden på måndagskvällen framför stadshuset i Malmö där migranter och aktivister hade samlats. Polisen hade en tolk på plats för att prata med migranterna.

– Det finns madrasser och lastpallar i området. Man får inte skräpa ner och ha sopor där och det finns heller ingen offentlig toalett efter att stadshuset har stängt. Det är inte tillåtet och det går in under allmän sammankomst och för det krävs tillstånd, något de inte har, sade Ewa-Gun Westford.

Migrantlägret i Malmö

Fyra omhändertogs

Migranterna ska ha fått 30 minuter att flytta sina saker. När tidsfristen gick ut tog polisen tog bort allt som fanns där och lade det i en container.

Fyra aktivister har omhändertagits uppgav polisens presstalesman Lars Förstell. Polisen plockade bort ”föremålen”, det vill säga lastpallar, madrasser och övrigt material på platsen.

– Det är förbjudet enligt ordningslagen att belamra allmänplats, sade en talesperson vid polisens ledningscentral.

Polisen stannar nu kvar på platsen för att upprätthålla ordningen.

– Det är fortfarande en allmän sammankomst, och det kräver sin polisiära tillsyn.

”Vi sover här i natt”

Enligt Robert Loeffel, polisens presstalesperson som följt händelsen på plats vid Malmö stadshus uppskattade att det sammantaget befann sig omkring 100-200 aktivister och EU-migranter på platsen.

– Nu är det lugnt och stillsamt. Man manifesterar, ropar lite, men det inga tecken på några oroligheter, sade han.

Men det verkar som att många planerar för att stanna kvar över natten uppger SVT Nyheter Skånes utsända.

– Vi kommer sova här i natt, säger Isabel från Rumänien samtidigt som hennes väninna vecklar ut en sovsäck.

– Som det ser ut nu tror jag folk kommer stanna kvar för att sätta press på kommunen sade en aktivist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet