Migrationsministern: Flyktingarna måste bli färre

Uppdaterad
Publicerad

Mängden flyktingar som kommer till Sverige måste bli mindre. – Antalet måste minska ganska mycket, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), till SVT Nyheter.

Enligt honom är situationen ohållbar och nya åtgärder kommer att presenteras inom kort.

– Det är väldigt svårt att ta emot över 10.000 i veckan, varav 3.000 är ensamkommande barn. Det kan vi inte leva med, säger han.

Hur länge ska då flyktingar få sova utomhus som i natt?

– Det är omöjligt att svara på, det kommer ju fler hela tiden, säger Morgan Johansson. 

Han anser att det är ohållbart att så många kommer varje vecka, och ytterligare åtgärder för att minska antalet asylsökande som kommer till Sverige kommer inom kort. 

Samtal med övriga sex partier som står bakom överenskommelsen pågår, enligt Morgan Johansson.

Johansson kritisk mot Danmark

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är mycket kritisk mot Danmark. Den situation som nu uppstått, där Danmark tycks vägra släppa in personer som Sverige avvisat eller som vänt tillbaka, är en följd av att Danmark inte har infört gränskontroller, menar han.

– Danmark måste också ta ansvar för Nordens säkerhet, säger Johansson.

Behövs filter

Det är anmärkningsvärt att Danmark, en vecka efter terrorattackerna i Paris, inte har gränskontroller.

– Vi behöver alla filter vi kan i Europa för att veta vilka som rör sig, säger han.

Enligt polisen får runt 200 flyktingar som vill återvända till Danmark från Sverige inte längre komma in i grannlandet. Frågan har lyfts till UD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.