Heléne Fritzon (S), migrationsminister. Foto: Gunilla Fritze

Migrationsministern: ”Vi måste dra erfarenheter av det som hände 2015”

Uppdaterad
Publicerad

En vecka före valet pratar politiker runt om i landet om hur de vill förändra den svenska migrations- och flyktingpolitiken.

I Skåne lockar de väljare med löften och kravlistor.

Det är många i Skåne som har färska minnen från 2015 när det kom tusentals flyktingar och asylsökande varje vecka till Malmö, Trelleborg och Helsingborg.

Sammanlagt sökte nästan 163 000 personer asyl i Sverige det året.

Val 2018 Skåne

– Vi måste dra erfarenheter av det som hände 2015. Sverige gjorde en enorm insats och vi ska vara stolta över det men vi kan inte göra om samma sak igen, säger migrationsminister Heléne Fritzon (S) från Kristianstad.

Hon ser som sin uppgift att upprättahålla ordning och reda i den svenska flyktingpolitiken, men Sverige är beroende av andra länders beslut.

– Vi har tagit allra mest per capita och det är därför vi driver så hårt i EU att vi måste komma fram till ett gemensamt asylsystem som fungerar i alla medlemsländer, säger Heléne Fritzon (S).

Högre krav för ersättning

Det har gått tre år sedan den stora flyktingströmmen och inför årets val pratar samtliga riksdagspartier om migration, integration och hur de vill förändra den svenska flyktingpolitiken.

Moderaterna vill strama åt och ställa krav. De vill införa ett bidragstak och förbättra undervisningen i svenska för invandrare.

– Vi ser att SFI-undervisningen är undermålig. Det är inte tillräckligt många som går igenom den och kommer ut på arbetsmarknaden, säger Tobias Billström (M), migrationsminister i alliansregeringarna 2006-2014.

Tobias Billström (M), före detta migrationsminister. Foto: Gunilla Fritze

Högre RUT-avdrag

Han vill att ersättningen ska sänkas för de som inte deltar i SFI-undervisning och han vill att kraven ska öka på de som tar emot bidrag.

– Jag anser också att man måste ställa krav på människor som tar emot bidrag, säger Tobias Billström (M).

I sin hemstad Malmö ser han att många kvinnor som är födda utomlands och är lågutbildade saknar arbete. De lever på bidrag istället för att arbeta.

– Jag vill att vi tredubblar RUT-avdraget så att dessa kvinnor kan komma ut på arbetsmarknaden och hitta en försörjning.

Värnar om svenska värderingar

Sverigedemokraterna vill stoppa asylinvandringen. Det är ett av deras vallöften. För de som har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige har de en kravlista.

– Om man har fått permanent uppehållstillstånd ska man anpassa sig till Sverige, börja jobba här och bidra till samhället, säger Mikael Eskilandersson (SD), riksdagsledamot från Örkelljunga.

Han har suttit i riksdagen sedan 2014.

– Man ska lära sig svenska språket och ta till sig av svenska värderingar och leva som man gör i Sverige, säger Mikael Eskilandersson (SD).

Mikael Eskilandersson (SD), riksdagsledamot från Örkelljunga. Foto: Gunilla Fritze

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet