Tältlägret i Revinge. Foto: Firas Razak

Migrationsverket stänger tältlägret i Revinge

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket kommer inom kort att avveckla tältboendet som byggts upp i Revinge utanför Lund.

Det omskrivna provisoriska tältlägret i Revinge med cirka 200 sovplatser som använts som ett evakueringsboende för framförallt ensamma manliga flyktingar kommer att utrymmas till den 24 januari. Enligt verkets hemsida är boendekvaliteten begränsad samtidigt som kostnaden för tältboendet är höga.

– Den planerade kostnaden för detta har varit mellan fyra och fem miljoner. Men denna avveckling var planerad och behovet finns inte längre. Vi bedömer att mer varaktiga boenden än tält nu måste prioriteras, säger Willys Åberg, som ansvarar för boendefrågor på Migrationsverket till SVT Nyheter Skåne.

Fullbelagt förra veckan

Tält lämpar sig bara för boende under en kortare anser Migrationsverket. Så sent som i förra veckan var lägret så gott som fullbelagt. Men nu anser man att trycket har minskat så mycket att det går att ordna andra boenden.

–  Vi klarar situationen genom våra ankomstboenden och kommunernas evakueringsplatser, säger Willis Åberg.

Migrationsverket väljer också att tacka nej till MSB:s erbjudande om att utvidga tältlägret till 375 platser. Bygglovet för detta finns dock kvar under en sexmånadersperiod.

– Vi har också begärt en förlängning av bygglovet till tre år för eventuella framtida behov.

Kan öppnas på nytt

Migrationsverket flaggar dock för att de vill ha kvar möjligheten att öppna lägret på nytt om situationen ändras.

Fortfarande är bristen på mer varaktiga boenden stort.

– Men vi anser inte att ett tältboende under en utredningstid som kan ta upp till ett år är lämpligt. säger Willys Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.