Utvisningen stoppas – men bara tillfälligt

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen beslutade Migrationsverket att stoppa utvisningen av 15-årige Ali. Men beslutet är inte definitivt.

Migrationsverket ”inhiberar” ärendet vilket innebär att beslutet om utvisning inte har ändrats, utan endast verkställigheten av det. Det betyder alltså att den planerade utvisningen skjuts upp, men inte stoppas permanent.

– Jag blev väldigt väldigt glad. Men segern är inte vunnen än, även om den akuta krisen över, säger pojkens gode man Annette Cromwell.

Anledningen är att det under torsdagen har kommit in nya uppgifter till Migrationsverket om pojkens hälsotillstånd.

– Hade det inte funnits nåt av värde i de uppgifterna så hade vi inte inhiberat ärendet. Det är uppgifter som är kopplade till pojkens försämrade hälsa, säger Fredrik Bengtsson som är presschef på Migrationsverket.

Men Migrationsverket hade ju uppgifter om pojkens hälsa när beslutet togs från början?

– Jo men en persons hälsotillstånd kan förbättras och försämras.

Migrationsverket har beslutat att utvisa Ali till Italien på grund av EU:s Dublinförordning. Den säger att asylprövningen ska göras i det EU-land som personen först anlände till. I förordningen finns undantag om att asylprövningen kan göras i ett annat land om det finns ”särskilda ömmande skäl” men om dessa spelat roll i det här fallet vill inte Fredrik Bengtsson svara på.

– Det är det vi ska utreda nu, säger han.

Pojken har berättat hur han misshandlats av gränspolisen i Italien dit han först kom. Senare ska han också ha utsatts för gruppvåldtäkt på en flyktingmottagning. Han är så svårt traumatiserad att han nu vårdas på akutmottagningen för barn- och ungdomspsykiatrin i Malmö.

När han fick sitt första avvisningsbeslut sydde han ihop sin mun, och vid ett flertal tillfällen har han försökt ta sitt liv.

Samtidigt aviserar EU-parlamentet en förändring av Dublinförordningen just för att stärka barnens rätt.

– Man ska alltid agera och fatta beslut som är i enlighet med barnens bästa. Det är ingenting i det här fallet som talar för att det är i barnens bästa att återföras till Italien, säger Cecilia Wikström (FP) till TT. '

Arbetsgruppen som hon ingår i ska lägga fram sitt förslag senare i höst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.