Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hedda Fiedel och William Karlsson gör värnplikten på Revingehed utanför Södra Sandby. De känner båda att deras militärtjänstgöring har blivit mer på riktigt i samband med att det sätts mer fokus på det skakiga omvärldsläget och Rysslands agerande gentemot Ukraina. Foto: Johanna Holstein

Värnpliktiga på Revingehed: ”Det känns lite mer på riktigt nu”

Uppdaterad
Publicerad

På senaste tiden har Försvarsmaktens närvaro uppmärksammats av både allmänheten och av medier – men det handlar inte om någon upprustning enligt Försvarsmakten utan bara vanliga övningar.

SVT uppmärksammade att militären var på plats i Höganäs förra veckan men då ville inte Försvarsmakten kommentera varför. Men det handlar om helt vanliga övningar, enligt Marcus Nilsson som är chefskommunikatör på Södra skånska regementet P7 på Revingehed utanför Södra Sandby.

I klippet får du träffa värnpliktiga som funderar kring sin roll i svenska Försvarsmakten i fokus av Rysslands agerande gentemot Ukraina den senaste tiden.

”Får mer fokus”

Med tanke på det spända läget mellan Ukraina och Ryssland och hur omvärldsläget har belysts senaste tiden så förstår han att allt fler reagerar på militär närvaro.

– Försvarsmakten har valt att genomföra förstärkningsinsatser och det gör att vi syns mer, säger han och fortsätter:

– Vi befinner oss i områden som kan vara intressanta men det är här en del av vår dagliga verksamhet.

Tidigare har man dock från Försvarsmaktens sida gått ut med att säkerhetsläget i närområdet är allvarligt.

Allvarligt säkerhetsläge

– Säkerhetsläget i vårt närområde har varit allvarligt en längre tid och den senaste händelseutvecklingen har stärkt den bilden ytterligare, sa insatschef Michael Claesson, i ett pressmeddelande den 13 januari.

Men Marcus Nilsson poängterar att det inte finns några skäl till att känna oro.

– Vi har inte en förhöjd hotbild mot Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer