Trelleborgs kommun: ”Vi gör ingen vandelsprövning” Foto: Bernard Mikulic

Trelleborgs kommun: ”Vi tittar inte på personers bakgrund”

Uppdaterad
Publicerad

Trelleborgs kommun har nu tagit beslut om att förbjuda att mer avfall dumpas på sopberget i industriområdet. Att företagaren var en dömd ekobrottsling visste inte kommunen när ansökan om miljöfarlig verksamhet lämnades in för ett år sen.

– Vi gör ingen vandelprövning. Vi tittar inte på personers bakgrund. Det är så miljöbalken är, säger Per Jönsson (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Trellleborg.

– Vi bedömer ansökningar när de kommer in. Bedöms de som rimliga, och det gjorde det i detta fallet, så följer vi det regelverk som finns, säger Per Jönsson.

Enligt Per Jönsson har kommunen lärt sig en läxa. De ska framöver ha ett samarbete med Skatteverket och andra myndigheter för att inte drabbas igen.

– Nu får man ta det här som en lärande situation, säger han och berättar att inga fler avfallsföretag ska tillåtas på kommunens industriområde.

Markägarens ansvar

Den stora förloraren kan bli trelleborgsföretagaren som hyrt ut mark till avfallsföretaget.

– I slutändan får ju någon städa upp. Det yttersta ansvaret ligger på markägaren, säger Per Jönsson.

Vi har talat med markägaren som är förtvivlad över detta.

– Absolut. Det förstår jag.

Sydsvenskan och Trelleborgs allehanda har tidigare rapporterat om sopberget i Trelleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.