Naturfotografen Johan Hammar gör en film inför Höje å-projektets 30-årsjubileum i höst. Foto: Hans Larsson/SVT

Miljösatsningen i Höje å vände strömmarna

Uppdaterad
Publicerad

Den lite udda kombinationen, naturfotograf och utbildad biolog, kommer väl till pass när Johan Hammar i sommar ger sig ut för att skildra Höje ås återhämtning de senaste tre decennierna.

– Jag vill berätta om de positiva förändringar som skett och visa att det går att göra något, säger Johan Hammar.

Vi befinner oss bland skärfläckor och gravänder på området Ladugårdsmarken strax norr om Lund, en av många nya livgivande våtmarker som sett dagens ljus inom ramen för Höje å-projektet.

”Höje å-projektet nämns som en förebild”

I år är det trettio år sedan den då banbrytande satsningen på förbättrad vattenkvalitet, ökad biologisk mångfald och minskad övergödning inleddes av kommunerna längs ån genom bildandet av Höjeåprojektet. Det är på Höje å vattenråds uppdrag som Johan Hammar, Årets naturfotograf 2019, nu gör en ”jubileumsfilm” om de åtgärder som satts in.

– Jag var visserligen inte med själv när arbetet drog igång, men jag har rest mycket i landet. På många håll där man nu restaurerar vattendrag och skapar våtmarker nämns Höje å-projektet som en förebild, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.