Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det nya VA-systemet i Slottsstaden kommer minska risken för översvämningar och bräddningar i kanalen, säger Katarina Erlandsson, projektledare på VA Syd. Foto: Petra Hultman/SVT

Malmö satsar miljoner för att slippa bajs i kanalen vid skyfall

Uppdaterad
Publicerad

Malmö bygger just nu bort en del av de kombinerade dagvatten- och avloppsledningarna i staden för att förebygga de stora konsekvenserna av kraftiga skyfall. Och för att minska utsläppen av orenat avloppsvatten i Malmös kanaler.

Den 31 augusti 2014 drabbades Malmö av ett skyfall som fick omfattande konsekvenser för staden. När 120 millimeter regn vräkte ner över delar av Malmö under sex timmar, blev hundratals källare översvämmade – och orenat avloppsvatten släpptes ut i kanalen, så kallade bräddningar.

– När det regnar kraftigt hinner våra pumpstationer inte pumpa undan avloppsvattnet vilket gör att det blir översvämningar och bräddningar i kanalen, säger Katarina Erlandsson, projektledare på VA Syd.

Orenat vatten i kanalen

Ungefär 30 procent av Malmös ledningar är kombinerade dagvatten- och avloppsledningar. När de blir överlastade vid kraftiga skyfall, åker vattnet som alltså också består av avloppsvatten, rakt ut i kanalen.

Nu bygger VA Syd nya ledningar för att separera dagvattnet från avloppsvattnet, bland annat i stadsdelen Slottsstaden i Malmö.

– Slottstaden kommer att få en helt separata VA-system och det innebär att dagvattnet går i olika ledningar vilket minskar risken både för översvämningar och att avloppsvatten kommer ut i kanalen, säger Katarina Erlandsson.

Förebyggande arbete

Det här ingår i Malmös arbete med att förbygga problem vid skyfallen, som forskaren tror kommer att bli både fler och kraftigare i och med klimatförändringarna.

Att bygga nya VA-system i städer är komplicerade och kostsamma projekt. Just här i Slottsstaden är arbetet väldigt komplicerat och tidskrävande och de cirka 200 meter ledningar som läggs kommer att kosta 26 miljoner kronor.

– Det är alltid utmanade att bygga i centrala stan eftersom det finns som mycket annan infrastruktur i marken man måste ta hänsyn till, säger Katarina Erlandsson.

Detta är en del av SVT Nyheters upptrappade klimatbevakning under hösten. Vi har tittat på kommunernas beredskap för framtida översvämningar som följer i klimatförändringarnas spår. Vi har även följt upp tidigare stora översvämningar runt om i landet för att se vilka åtgärder som genomförts sedan dess för att undvika att samma saker händer igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet