För att klara två procent, kommer AF Bostäder att senarelägga flera underhållsprojekt men också dra ner på skötseln. – Det handlar, till exempel, om att senarelägga vissa fönsterbyten, säger AF Bostäders Foto: Knut Bonde/SVT

Mindre städning och underhåll – så hålls hyran nere hos AF Bostäder i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Mindre städning men i gengäld lägre hyreshöjning. AF Bostäder och Hyresgästföreningen har enats om en höjning 2023 på cirka två procent. 

Hyreshöjningen presenterades på fredagen. Men till skillnad från bostadsbolag som krävt runt tio procents höjning, väljer AF Bostäder en annan väg. 

– Vi hade behövt göra väldigt höga höjningar för att hålla samma standard men gör i stället den här omprioriteringen, säger AF Bostäders vd Henrik Krantz. 

Höjningen blir i snitt 72 kronor per månad för ett korridorrum. En lägenhet kommer att höjas med mellan 85 och 140 kronor i månaden. 

Dra ner på städningen

För att klara två procent, kommer AF Bostäder att senarelägga flera underhållsprojekt men också dra ner på skötseln. 

– Detta är saker vi kan göra utan problem. Det handlar, till exempel, om att senarelägga vissa fönsterbyten. Vi kommer också att se över våra avtal och dra ner frekvensen på markskötsel, städning och liknande, säger Henrik Krantz. 

Mindre städning är något han tror studenterna kommer att acceptera om hålet i plånboken inte blir så stort. 

Kan höjas mer 2024

Detta är vad som gäller 2023. Vad som händer 2024 är en helt annan fråga. Om inflationen, räntorna och energipriserna fortsätter ligga på en hög nivå, kan det bli större höjningar då. 

– Våra övergripande målsättningar är oförändrade. Vi ska genomföra renoveringar av vårt äldre bestånd och fullfölja våra satsningar på nya studentbostäder, säger Henrik Krantz. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.