Mineraler i vattnet behövs

Uppdaterad
Publicerad

Kristianstad har ett av landets bästa dricksvatten. På onsdagen startade en dricksvattenkonferens där med deltagare från bland annat olika EU-länder, USA och Indien

Dricksvatten kan innehålla farliga mineraler som bly, koppar eller nickel men också goda mineraler som kalcium eller magnesium. 120 vattenforskare har nu samlats i Kristianstad för att diskuterar hur man får bort farliga mineraler från dricksvatten utan att man tar bort de hälsosamma mineralerna.

Påverka hjärtat

– Det finns forskning som visar på att det är ohälsosamt att dricka mineralfattigt dricksvatten under en längre tid, att detta kan påverka hjärtat och benskörhet och även påverka sjukdomar som diabetes, berättar Ingegerd Rosborg, doktor i dricksvatten.

Att man valt att förlägga konferensen i Kristianstad beror på att där finns ett av landets bäst mineralbalanserade dricksvatten. Enligt Ingegerd Rosborg är Vittsjö en av de platser i Skåne där mineralbalansen är som sämst.

Mineralfattigt i Vittsjö

– I Vittsjö är vattnet mineralfattigt och där höjer man pH-värdet i vattnet med kaustiksoda alltså natriumhydroxid. Då tillför man inga mineral och utan enbart natrium i vattnet. I Vittsjö borde man istället använda ett kalkrelaterat ämne för att höja pH-värdet. Då för man in även mineraler i vattnet som till exempel kalcium, säger Ingegerd Rosborg.

Även vattnet i Malmö har en dålig mineralbalans. Där har man försökt ta bort koppar vilket också lett till att även goda mineraler försvunnit. Också I Helsingborg, Landskrona och Höganäs är mineralbalansen dålig.

– De kommunerna tar vatten från Småland och Småland är mineralfattigt. De borde ta vatten från Skåne i stället som är mineralrikt, säger forskaren Ingegerd Rosborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.