Foto: Lisa Ovesen

Minnesmärken visar var romerna brukade slå läger i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Fem minnesmärken i Skåne visar nu var romer brukade slå läger när det ännu var förbjudet för dem att bli bofasta.

– Hit till Kivik kom vi varje år, säger Erland Caldaras.

Fram till slutet av 1950-talet var det förbjudet för romer att bosätta sig under en längre tid på samma plats. Familjerna flyttade runt mellan olika byar där det fanns ett fält där de fick lov att tillfälligt slå läger. Nu har regionmuseet i Kristianstad samlat bilder och korta berättelser från romer  och bybor som kommer ihåg den tiden.

Foto: Lisa Ovesen
Simrishamn

Hänger på järncylindrar

Citaten från de intervjuade och bilderna är upphängda på rostiga järncylindrar som ska stå ute permanent. Någon minns sin barndom när ”farfar sa att nu kommer romerna, så nu måste pumpen vara i ordning så de kan hämta vatten”. En annan berättar: ”jag var väldigt förtjust i zigenare, det var jätteroligt när de kom, de bjöd på hönssoppa..”

– Många av invånare tyckte att det var väldigt spännande när romerna kom, det var märkvärdigt och annorlunda och ryktet spred sig snabbt mellan byarna, berättar Anna Hansen, chef för regionmuséet.

Foto: Lisa Ovesen

”Blir tårögd när jag kommer hit”

När minnesmärket på Kiviks marknadsfält idag invigdes fanns flera romska familjer på plats. Mikael Dimitri var barn på 1950-talet och kan peka ut platsen där hans föräldrars husvagn brukade stå.

– Med en skylt utanpå där det stod ”Sibylla”. Och därborta sålde pappa kopparkannor och kopparburkar, berättar han. Det var alltid roligt att vara här, vi var välkomna i Kivik.

Erland Caldaras från det Romska Kulturcentret i Malmö har deltagit i arbetet med att samla berättelserna, men han har också egna tydliga minnen från Kivik.

– Mamma spådde och pappa sålde mattor. Jag blir tårögd när jag kommer hit, då blev det ingen marknad utan romerna. Idag är det annorlunda.

Foto: Lisa Ovesen

”En självrannsakan från vår sida”

Annelie Hultén, landhövding i Skåne, påpekade att de fem minnesmärkena är ett sätt att göra romernas historia mera känd.

– Men det är också en självrannsakan från vår sida, ett sätt att erkänna hur vi behandlat andra folkgrupper i Sverige tidigare, säger hon.

Utöver i Kivik invigdes idag minnesmärken i Sankt Olof, Degeberga, Arkelstorp och Bromölla där romer brukade slå läger varje år. Projektet finansieras av Länsstyrelsen, Region Skåne och Kulturrådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Simrishamn

Mer i ämnet