Personalbristens bakgrund är att 20-tal personer sagt upp sig eller av andra anledningar slutat på förlossningen i Malmö och inte kunnat ersättas. Foto: SVT

Fyra av tio barnmorskor saknas i Malmö i sommar

Uppdaterad
Publicerad

För att klara förlossningsvården i sommar bedömer regionen själva att man behöver 64 barnmorskor på Sus i Malmö. Trots flera insatser finns som mest 38 stycken.

– Överlag är det svårt att bemanna sommartid och det finns även andra enheter som saknar barnmorskor, säger chefläkare Marie Ekberg som fått i uppdrag att samordna arbetet kring förlossningsvården i Region Skåne i sommar.

Bakgrunden är att ett 20-tal personer sagt upp sig eller av andra anledningar slutat på förlossningen i Malmö och inte kunnat ersättas. Exakt hur bemanningen kommer att se ut från vecka till vecka är ännu inte klart.

– Vi håller på och lägger sista handen vid planeringen och det kommer vara personer som tar extra pass. Vi vet ännu inte exakt vilken bemanning och kapacitet vi kommer att ha på vilka pass.

Tio rum öppna

Till följd av personalbristen har flera förlossningsrum varit stängda under våren. I en riskbedömning inför sommaren har regionen kommit fram till att tio av femton rum behöver hållas öppna för att garantera säkerheten.

Finns det en risk att ni måste stänga fler rum?

– Jag vill inte spekulera i det. Min bedömning är att vi måste bemanna tio förlossningsrum och det är där vi lägger in alla insatser och åtgärder, säger Marie Ekberg.

Hänvisas till andra orter

Den plan som nu tagits fram för att klara av förlossningen i hela regionen i sommar fokuserar till stor del på att avlasta Malmö.

– Vi samordnar planerade kejsarsnitt och igångsättningar, säger Marie Ekberg.

Utöver det så kommer födande från Landskrona att hänvisas till Helsingborg och födande från Höör och Hörby till Kristianstad i de fall där det bedöms som möjligt.

Vad ska man tänka om man har planerad födsel i sommar?

– Man ska känna sig trygg med att man får den vård man behöver även om det kanske inte blir förlossning på den ort man planerat och önskat. Kvinnosjukvården i hela regionen samarbetar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer