Minsta skakning kan rubba Max IV

Uppdaterad
Publicerad

Idag startade bygget av forskningsanläggningen Max IV utanför Lund. Det svåraste blir att få bort vibrationerna från den tunga trafiken på E22:an.

Minsta skakning kan störa Max IV:as känsliga mikroskop.

-Men vi måste också få bort vibrationerna från oss själva, påpekade professor Mikael Eriksson. Det blir filttofflor inomhus.

MAX IV

Forskningsanläggningen Max IV ska rymma en form av superröntgen som ska kunna visa hur material är uppbyggda in i minsta detalj. Det förutsätter dock att strålarna inte störs av vibrationer från t ex tung trafik. Därför är läget i norra Lund, ett stenkast från motorvägen, inte det allra bästa.

– Nej, det ultimata läget för MaxIV är i en saltgruva i Tyskland. Där är det allra lugnast, konstaterar professor Mikael Eriksson, chef vid Maxlab.

Många krafter har samverkat för att anläggningen till slut hamnade i Lund. Där finns universitet och goda kommunikationer med övriga världen. Ocn vibrationerna ska man kunna bygga bort, lovade alla på invigningen.

En stor gjuten betonggrund är redan på plats och på denna betongsula hoppade 100 skolbarn idag samtidigt som en storbildsskärm visade hur mycket marken vibrerade. Varje hopp gav skyhögt utslag.

Hoppande barn lär dock aldrig få sätta sin fot på Max IV.

-Nej, där blir det filttofflor, inga trätofflor, säger Mikael Eriksson. Människor, fläktar, maskiner, allt kan ge störningar.

Eftersom marken redan är täckt av betong kunde inget symboliskt spadtag tas idag. Istället fick utbildningsminister Jan Björklund (FP) starta bygget genom att spruta betong ner i en liten träkopia av Max IV-bygget.

-Det var ju inte särskilt högteknologiskt det här, konstaterade ministern, samtidigt som han betonade att Max IV blir en anläggning i ”världsklass”.

Lika nöjd var Lunds kommunalråd Mats Helmfrid (M).

-Det här kommer att ha stor betydelse för Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MAX IV

Mer i ämnet