Slimmingeby skola läggs ner efter ett beslut – som varken avgjorts i kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige. Foto: SVT

Missförstånd ledde till nedläggning av byskola

Uppdaterad
Publicerad

Ett brådskande personligt ärende och ett förödande missförstånd leder till att Slimmingeby skola i Skurup läggs ned.

Föräldrarna till de 80 barnen, som plötsligt ska byta lärare och skola i sommar, är nu helt ställda efter beslutet.

– Det är jättesvårt för oss att utkräva ansvar. Vem har gjort vad och varför, säger föräldern Moa Berglöf.

Beslutet togs av två politiker i skol- och utbildningsutskottet. Egentligen fanns en majoritet mot nedläggningen, men en följd av händelser ledde till att beslutet blev det motsatta.

Skurup

Fem ledamöter och lika många suppleanter kallades, med en veckas varsel, till ett extrainsatt möte i påskveckan där förslaget om nedläggning av Slimmingeby skola skulle avhandlas.

– Jag utgick ifrån att det skulle vara ett fullsatt möte, säger skolchefen Anders Grundberg, vars sekreterare inte hade fått frånvarobesked från en enda politiker.

Semester och personliga skäl

Men när mötet startade saknades fyra politiker, varav två ordinarie med rösträtt. Andre vice ordföranden, Jimmy Nilsson (SD) var enligt partikollegan Jörgen Lidfeldt (SD) på semester. Suppleanten Lidfeldt skulle rösta i Nilssons ställe.

– I första hand på bordläggning och i andra hand avslag på förslaget att lägga ned skolan, säger Jörgen Lidfeldt och betonar att Sverigedemokraterna gick till val på att behålla byskolorna.

Jörgen Lidfeldt beskriver det som otur att han inte kunde delta i mötet som avgjorde skolans framtid.

– Jag var tvungen att sticka iväg av personliga skäl. Jag hade precis varit på ett annat möte i kommunhuset. Så skulle jag bara gå över till det andra mötet. Men så fick jag sticka iväg, säger Jörgen Lidfeldt (SD).

Så om du inte hade behövt springa därifrån, så hade skolan inte lagts ned?

– Ja, så hade det kanske blivit.

Internt missförstånd

Men hoppet var fortfarande inte ute för Slimmingeby skola. När Jörgen Lidfeldt inte kunde ersätta Jimmy Nilsson, så gick rösträtten till suppleanten och centerpartisten Claes-Göran Kullberg. Centern har liksom SD valkampanjat om att rädda byskolorna.

Men Claes-Göran Kullberg lade ned sin röst av misstag. Det är i alla fall vad Centerns ordförande Jörgen Sjöslätt skrev till upprörda föräldrar efter mötet.

På sin Facebooksida har Centern också skrivit att den nedlagda rösten berodde på ”ett internt missförstånd inom C”.

SVT har sökt Claes-Göran Kullberg för en kommentar.

Oppositionen är mycket kritisk till hur ärendet om byskolan behandlats.

– Vart är demokratin på väg i Skurup? Ett ärende av så här stor betydelse måste upp i fullmäktige, säger Lena Axelsson (S), en av politikerna som deltog på mötet i skol- och utbildningsutskottet.

Hon och en miljöpartist röstade mot nedläggning. De två moderaterna röstade för. Eftersom det blev 2-2 i voteringen avgjorde ordförande Åsa Ekblads utslagsröst.

”Inte ställa till tjafs”

Oppositionen kräver att frågan om Slimmingeby skola tas om i en högre politisk församling, men Åsa Ekblad (M) säger att beslutet nu är taget i utskottet och att det räcker.

– Det är viktigt för barnens skull att inte ställa till tjafs. Vi har ett extrem kärvt läge. Beslutet att skapa kostnadsbärande enheter har redan tagits av kommunstyrelsen. Att lägga ned skolan är en organisatorisk fråga, säger hon.

Föräldrarna i Slimminge tänker inte ge upp.

– Vi kommer att överklaga beslutet till förvaltningsrätten, säger Moa Berglöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skurup

Mer i ämnet