Missing Peoples nya ”superfordon” samlar all utrustning på ett ställe inför sökinsatser. Foto: Mikael Nilsson

Här är Missing Peoples nya superfordon

Uppdaterad
Publicerad

Vid lunchtid på söndagen överlämnades nycklarna till Missing Peoples nya bästa vän – ett ledningsfordon utrustat med teknik, ficklampor och annan nödvändig utrustning för deras insatser. Med den kommer insatstiden förhoppningsvis kortas och försvunna människor snabbare återfinnas.

Stämningen var hög i Hörby när teamet från Missing People fick ta emot och se det nya fordonet, som är finansierat av Sparbanken Skånes ägarstiftelse.

– Vi är jätteglada över att få ha det här som vår superarbetsplats från och med nu, säger Hans Nilsson från Missing People.

Hans Nilsson Foto: Mikael Nilsson

Snabbare och bekvämare

Tidigare har en stor del av Missing Peoples arbete varit tidskrävande och obekvämt. När de fått ett larm om ett försvinnande har man behövt ta sina privata bilar och åka till något av förråden i Helsingborg och Ystad för att hämta det nödvändigheter som västar, kompasser och ficklampor. Nu kommer man att kunna åka till Hörby där fordonet står och direkt till den samlingsplats där de letande bestämt träff.

– Vi kommer direkt att vara förberedda för en insats, säger Hans Nilsson.

Avancerat datasystem

En annan avsevärd förbättring gäller det tekniska. Den nya bilen är utrustad med ett nytt datasystem som kan sektionera sökområdena för att ge större och bättre överblick. Tack vare batterier i bilen klarar man sig i också i flera timmar utan ström. Det tekniska arbetet med att ta fram kartor har hittills skötts från privatbilars bakluckor.

– Vi kan börja kartritandet redan när vi är på väg till platsen, så vi kommer att bli effektivare, säger Tommy Alvinsson på Missing People.

”Vi kommer att bli effektivare” säger Tommy Alvinsson på Missing People. Foto: Mikael Nilsson

Fordonet kommer att vara operativt i Skåne, Blekinge och Kalmar län. När det gäller att fortsätta utveckla verksamheten vill Missing People bland annat titta mer på att använda drönare vid sina insatser. Även dykare är något som man vill få in mer i organisationen, då man idag behöver vänta ett par dagar innan man kan använda dykare som en del av sökinsatserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.