Foto: Fredrik Sandberg/TT

Misstänkt brott bakom ung kvinnas död i arresten

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2016 dog en ung kvinna i arresten i Lund. Nu pågår en förundersökning om tjänstefel kopplat till hennes utskrivning dagen innan.

En 20-årig kvinna hittades död i en arrest i Lund i november 2016. Hon omhändertogs enligt lagen om berusade personer, efter att hon hittats på en gata i centrala Lund av en förbipasserande. Kvinnan fördes därefter till arresten i Lund för tillnyktring. Där anträffades hon livlös morgonen därpå och personal påbörjade livräddande åtgärder. Kvinnan fördes till sjukhus där hon senare dödförklarades.

Enligt obduktionen dog kvinnan av läkemedelsförgiftning.

Dagen innan kvinnan dog hade hon skrivits ut från ett LVM-hem där hon vårdades för missbruksproblem. Kvinnan hade fått indikationer på att hon kunde skrivas in på psykiatriakuten i Lund – men när hon väl kom dit blev hon inte inlagd.

Polisen brast i sin tillsyn

Justitieombudsmannen (JO) har konstaterat att polisen brast i sin tillsyn. Enligt JO borde polisen gått in i cellen igen efter att de lagt kvinnan i framstupa sidoläge. De borde också ha väckt henne när hon snarkade.

Den väktare som hittade flickan mitt i natten JO-anmälde LVM-hemmet bara några dagar efter dödsfallet. I och med den pågående förundersökningen om misstänkt brott har JO nu avslutat sin utredning av fallet.

Ingen enskild person är brottsmisstänkt i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer