Misstänkt djurplågare friad av tingsrätten

Publicerad

En larmoperatör upptäckte hur en hundvalp fick sparkar och knytnävsslag på en tom skolgård förra året. Han larmade polisen och en 34-årig man misstänktes för djurplågeri. Men tingsrätten menar att det inte går att bevisa att hunden utsatts för lidande.

SVT Nyheter Skåne har tidigare rapporterat om den misstänkta hundmisshandeln.

Det var i mars förra året som en larmoperatör satt och bevakade övervakningskamerorna i Eslöv. På en skärm såg han hur en man sparkade en hundvalp i huvudet. Enligt operatören ska han ha slagit valpen med både koppel och nävar, svingat runt den och kastat in den i bilen.

Tingsrätten friar nu den misstänkte 34-åringen. Rätten tror på larmoperatörens vittnesuppgifter, och skriver i domen att det är ”påtagligt att han är en tränad iakttagare och att han är van att till andra rapportera vad han sett.”

Men de filmsekvenser som åklagaren hade som bevisning i fallet räcker inte. Vissa delar av förloppet är inte sparade, och detaljer går inte att se.

34-åringen själv säger att en annan man kom till platsen och att det var den andra personen som syns på filmen.

Det tror inte tingsrätten på. 34-åringen var ensam på platsen, anser rätten.

Inte bevisat lidande

Tingsrätten har tagit ställning till de moment som åklagaren menade visade på misshandel.

Det går inte att se om mannen sparkar eller föser hunden med foten. Inte heller slaget med kopplet går att redogöra för i detalj, och därför är det inte bevisat att hunden åsamkats lidande.

34-åringen ska också enligt vittnet ha snurrat runt hunden, men just denna del fanns inte kvar på filmen.

”Bara det förhållandet att han på något sätt snurrat runt hunden ett varv är inte tillräckligt.”

Tingsrätten friar därför mannen helt.

”Sammanfattningsvis kan tingsrätten väl förstå att vittnet reagerade mot hur hunden blev hanterad men åtalet måste ogillas eftersom det inte är bevisat att [34-åringen] åsamkat hunden lidande i djurplågeriparagrafens mening” skriver de i domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer