Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det misstänkta föremålet ska ha hittats utanför en fastighet på Amiralsgatan i Malmö på fredagsmorgonen. Foto: Mikael NilssonVisa alla (7)
Visa alla (7)

Polisen: Misstänkt föremål bedöms som farligt

Uppdaterad
Publicerad

Polisen larmades på fredagsmorgonen om ett misstänkt farligt föremål utanför en fastighet på Amiralsgatan i centrala Malmö, som spärrades av under flera timmar. Under eftermiddagen meddelade polisen att man utgår nu från att föremålet är farligt och hade kunnat orsaka skada.

En privatperson slog larm om det misstänkta föremålet klockan 09.48 på fredagsmorgonen. Föremålet hittades utanför en fastighet på Amiralsgatan. Föreningsgatan mellan Amiralsgatan och Kommendörsgatan spärrades av och trafiken fick ledas om.

– Föremålet är bortforslat på ett säkert sätt och ska nu undersökas. Det arbetet påbörjas ganska omgående, säger Filip Annas, polisens presstalesperson, till SVT nyheter Skåne.

Foto: Mikael Nilsson

Farligt föremål

Polisen rubricerar händelsen som försök till allmänfarlig ödeläggelse och utgår från att föremålet är farligt och hade kunnat orsaka skada.

Polisen vill ännu inte bekräfta vad det är för slags föremål.

– Vi kan inte gå in på detaljer gällande föremålet av förundersökningsskäl. Men vi arbetar med att analysera föremålet för att kunna fastslå vad det är för slags föremål, säger Rickard Lundqvist, presstalespersson vid polisen region Syd.

Enligt SVT:s utsände Mikael Nilsson såg föremålet ut som en silverfärgad termos.

Polisen meddelar att ingen har skadats och att inget har detonerats.

Ett flertal polispatruller samt det nationella bombskyddet jobbade på platsen. 12.20 var teknikerna klara och avspärrningarna hävda.

Foto: Johan Dernelius/SVT

Håller eleverna inne

På Pauliskolan som ligger ett kvarter bort, uppmanade man eleverna att hålla sig inomhus eller på skolgården.

– De kan gå till matsalen och gå på sina lektioner som vanligt. Vi har uppmanat eleverna att inte gå i riktning mot avspärrningarna, om de måste lämna skolan, berättade Pauliskolans rektor Åse Nilsson, till SVT Nyheter Skåne.

Det var ett stort uppbåd med poliser och räddningstjänst på plats. Enligt rektor kommer byggnaderna i närheten av den avspärrade platsen inte att evakueras.

– Eleverna respekterar våra uppmaningar. De verkar ta det med ro, säger Åse Nilsson, rektor på Pauliskolan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amiralsgatan i Malmö avspärrad Foto: Mikael Nilsson
Det misstänkta föremålet ska ha hittats utanför en fastighet på Amiralsgatan i Malmö på fredagsmorgonen. Foto: Mikael Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer