I den här programserien möter journalisten Nils Bergman poliser, åklagare, journalister och personer med unik inblick i utredningen. Foto: Arkiv

Misstänkt för 200 bränder – nu sänds dokumentärserien om Gryningspyromanen

Uppdaterad
Publicerad

Han var under många år prio ett för Skånepolisen. Men gång på gång gled han dem ur händerna. Nu kommer dokumentärserien om den så kallade Gryningspyromanen.

Journalisten Nils Bergman har under de senaste åren fördjupat sig i många uppmärksammade svenska rättsfall. Nu har turen kommit den i Skåne uppmärksammade Gryningspyromanen. Polisen misstänkte honom för att ha anlagt omkring 200 bränder, många av dem klassade som mordbränder.

Trots att polisen använde extrema metoder för att finna bevis mot honom är han bara dömd för att ha anlagt brand vid fyra tillfällen. I den här programserien möter Nils Bergman poliser, åklagare, journalister och personer med unik inblick i utredningen.

Har aldrig erkänt

Tillsammans berättar de om svensk rättshistorias märkligaste katt-och-råtta-lek mellan polisen och personen som kallats för Sveriges farligaste mordbrännare – Gryningspyromanen.

Just nu avtjänar han ett straff för försök till mordbrand och beräknas tidigast vara frisläppt år 2020. Han har aldrig erkänt en brand.

Premiär i SVT 1 och SVT Play söndagen 6 oktober kl 22.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.