SVT fann restaurangnotan för bolagets bjudmiddag i konkursboets bokföring efter Vårdinnovations konkurs. På verifikationen kallades regiontopparna för ”styrelse”. Foto: SVT

Åklagare utreder korruptionsbrott efter bjudmiddag

Uppdaterad
Publicerad

En förundersökning pågår om den bjudmiddag som SVT Nyheter Skåne granskade i höstas. Det bekräftar kammaråklagare Robert Engstedt vid Riksenheten mot korruption på tisdagen.

– Generellt när det gäller korruptionsbrott är det viktigt att utreda så fort som möjligt och bringa klarhet i vad som hänt och inte hänt, säger han till SVT.

Det var den 22 augusti 2019 som regiondirektör Alf Jönsson tillsammans med Region Skånes tidigare it-direktör Mats Ekstrand lät sig bjudas på middag av Vårdinnovation och dess förre vd Damon Tojjar. Med på middagen var även finansmannen Bert Nordberg.

SVT Nyheter Skåne grävde fram kvittot för restaurangbesöket. Middagen ägde rum på restaurang Kasai in the sky i Malmö och sällskapet åt en sjurätters middag. Notan slutade på 2 400 kronor och betalades av Vårdinnovation.

Åklagaren vill inte uppge några namn eller detaljer om utredningen men bekräftar för SVT att en förundersökning i ärendet inleddes den 27 december förra året.

– Jag svarar inte på några frågor. Jag kan bara säga att förundersökning pågår, säger Robert Engstedt, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption.

Har någon person delgivits misstanke om brott?

– Jag svarar inte på det.

Inför avgörande beslut

När middagen ägde rum stod Region Skåne inför ett avgörande beslut om Vårdinnovations it-system Vårdexpressen skulle införas på samtliga skånska vårdcentraler eller inte. Då skulle de stora pengarna börja betalas ut.

– När vi tittar på vad som gör en förmån tillåten eller inte, så spelar värdet in men även vilken situation det rör sig om. Särskilt viktigt är det när det har varit en offentlig upphandlingsprocess eller att man står inför en fortsatt process, att man uppvisar en viss restriktivitet, sa Hayaat Ibrahim, generalsekreterare vid Institutet mot mutor, i en tidigare intervju med SVT.

– Generellt när det gäller korruptionsbrott är det viktigt att utreda så fort som möjligt och bringa klarhet i vad som hänt och inte hänt, säger kammaråklagare Robert Engstedt.

SVT Nyheter Skåne har sökt de fyra middagsdeltagarna för en kommentar.

”Detta är inget som Regiondirektören känner till eller fått någon information om”, meddelar Region Skånes presschef Anna Fjellner.

Regiondirektör Alf Jönsson berättade inte om middagen för regionens externa utredare. Till SVT sa han senare i en intervju att det var fel av honom att inte själv betala för sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdexpressen

Mer i ämnet