Foto: Mikael Nilsson

Gärningsmannen kan ha avlossat ett automatvapen

Runt 20 skott har avlossats mot en lägenhet på Professorsgatan i Malmö. Flera personer befann sig i lägenheten när den träffades av skotten. Polisen misstänker att gärningsmannen har använt sig av någon typ av automatvapen.

– Det var folk hemma i lägenheten när den träffades av skotten, säger Hans Nilsson, vakthavande befäl polisregion Syd.

Larmet om skottlossningen kom klockan 00.49 på torsdagen när boende i lägenheten på Professorsgatan ringde och berättade att det avlossats ett 20-tal skott mot lägenhetshuset.

– Både fönster och fasad hade träffats, säger Hans Nilsson.

Ytterligare en lägenhet på samma adress hade också träffats av några skott. Ingen person har kommit till skada.

Försök till mord

Polisen har upprättat en anmälan om försök till mord. Teorin är att skytten har använt ett automatvapen.

– Med tanke på att det är många skott, minst 20, som har avlossats under kort tid så får det oss att tro att det är någon form av automatvapen, säger polisens informatör Nils Norling.

Ingen är ännu misstänkt eller gripen.

– Om det är en eller flera skyttar vet vi inte i dagsläget.

Kriminaltekniker har genomfört en teknisk undersökning av brottsplasen. Polisen har knackat dörr i området för att få in vittnesuppgifter, men vill inte gå in på vad dörrknackingsrundan har gett. På torsdagen genomfördes förhör med personerna som fanns i lägenheten.

Samma fastighet utsattes för beskjutning den 13:e januari i år, vid tvåtiden på natten.

– Det är inte helt klarlagt exakt vad det finns för hotbild, men med tanke på att vi har haft två skottlossningar mot samma lägenhet så är det uppenbart att någon eller några vill någon som finns på den här adressen illa, säger Nils Norling vid polisen.

LÄS MER: Lägenhet besköts i Malmö

Nils Norling vid polisen uppskattar att Malmö har haft ett 20-tal skjutningar sedan början av året, där vapen har riktats mot människor eller, som i det här fallet, bostäder. Vid polisen ser man mycket allvarligt på det senaste i raden av våldsdåd, där det alltså finns misstankar om att ett automatvapen kan ha avlossats.

– Det här hade mycket väl kunnat sluta med att flera människor hade kunnat skadas allvarligt eller avlidit. Personen som har avlossat skotten kan inte veta hur personerna som är i lägenheten rör sig, säger Nils Norling.

Polisen uppmanar vittnen att höra av sig.

LÄS MER: Dödligt våld och olösta mord tynger Malmö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldet i Malmö

Mer i ämnet