38-åringens försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius. Foto: Tt

38-åringens advokat: ”Han nekar till dataintrång”

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte storbedragaren har tigit sig igenom hela förundersökningen. Han har hittills inte velat svara på utredarnas frågor, men 38-åringen har via sin advokat låtit meddela att han är beredd att ge sin version av dataintrångshistorien i rättssalen.

– Han har valt att inte kommentera någonting under förhören. Varför han har gjort så får han själv svara på, säger 38-åringens försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius.

Förhören med 38-åringen kommer dock att dröja. Först på fredag räknar rätten med att ha kommit så långt i mastodonträttegången. 38-åringen har enligt åklagarna tillskansat sig 25,5 miljoner kronor genom de olika bedrägerierna. Det handlar om sammanlagt 68 åtalspunkter, bland annat 16 fall av grova bedrägerier och 27 fall av dataintrång.

Jättelik dataintrångshärva

– Hans inställning är att han inte är huvudman. Han nekar till att ha begått dataintrången och menar att det finns uppdragsgivare i bakgrunden som inte är kända, säger Jan-Anders Hybelius.

LÄS MER: Rättegången om stora IT-härvan beräknas ta 55 dagar

Rättens ordförande började med att konstatera att målet är ett av de största någonsin i Malmö tingsrätts historia. Den 38-årige mannen gjorde entré i rättsalen i grå kostym med kavajen över huvudet.

– Han mår efter omständigheterna bra, även om det är påfrestande att sitta häktad så länge. Han tycker att det är skönt att rättegången nu börjar, säger försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius.

Den misstänkte 38-åringen tycker det är skönt att rättegången startar efter ett års häktning, säger försvarsadvokaten Jan-Anders Hybelius. Foto: Johan Nilsson/TT

Under vårvintern 2016 inkom stort antal anmälningar från olika företag om misstänkta dataintrång och fullbordade bedrägerier. Brottsoffren fanns över hela landet och polisen bestämde snart att fallet var ett ”nationellt prioriterat ärende”.

LÄS MER: Så gick dataintrånget till

Misstankarna riktades snart mot 38-åringen i Malmö, men polisen valde att avvakta med att slå till. Istället inleddes spaning och avlyssning av den misstänkte telefon och datortrafik. Under tiden fortsatte det att strömma in anmälningar om misstänkta bedrägerier.

Själva tillslaget föregicks av noggrann planering. Det var av största vikt att datorerna var igång vid tillslaget. Om den misstänkte skulle hinna stänga av datorn fanns risken att polisen aldrig skulle kunna forcera det krypterade innehållet.

Kammaråklagare Helena Ljunggren anländer till rättegången i Malmö. Foto: TT

Den 3 oktober 2016 var det till slut dags. Polisen stormade in i lägenheten. Turligt nog för polisen satt 38-åringen i en fåtölj med datorn i knäet och en bredvid sig. Han började slå igen locket men en polis hann fram och hindrade honom. I väntan på att it-forensiker skulle komma på plats fick en polisman i uppdrag att hålla igång datorerna så att de inte skulle låsa sig.

– Han togs med fingrarna i syltburken. Hade inte datorerna varit öppna hade vi inte varit här idag, säger polisens utredare Stefan Larsson.

LÄS MER: Så nystade polisen upp den stora it-härvan

Datorbeslaget kom att bli polisens viktigaste bevis. Datorerna innehöll skärmdumpar från brottsoffrens datorer, e-postmeddeladen med skadlig kod, internethistorik som ytterligare stärkte misstankarna.

Men enligt Stefan Larsson går det inte att utesluta att fler personer är inblandade i härvan, och dessutom pågår det fler andra förundersökningar just nu med kopplingar till denna IT-härva.

Vad de innehåller vill han dock inte berätta.

– Jag vill inte föregå förundersökningarna, men det går inte att utesluta att 38-åringen agerat på uppdrag av någon annan. Å andra sidan, han är gripen som nyckelperson i de grova dataintrång som skett. Det är det han är åtalad för, säger Stefan Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet