Polisens bilder visar ingen spark

Uppdaterad
Publicerad

I oktober polisanmäldes riksdagsledamoten Daniel Sestrajcic (V) misstänkt för att ha försökt sparka en polis i huvudet i samband med avhysningen av palestinierna utanför Migrationsverket i Malmö. I dagarna väntas åklagaren fatta beslut om hon ska väcka åtal eller inte.

Den misstänkte själv är kritisk till hur det hela har skötts. Han är misstänkt för ohörsamhet mot ordningsmakten, våldsamt motstånd och försök till våld mot tjänsteman.

Att det var stökigt utanför Migrationsverket då de protesterande palestinierna skulle avhysas har ingen förnekat. Riksdagsmannen kunde identifieras i filmer från platsen.

– Det filmerna visar är vad som händer på platsen, det vill säga att det är en massa upprörda människor, att det är tält och att det är poliser. Jag skymtar förbi i 20 sekunder någonstans i filmen. Och jag har ju inte förnekat att jag har varit på plats, säger Daniel Sestrajcic (V), till SVT Nyheter Skåne.

SVT har tittat på de filmer som Sestrajcic uppger att han och advokaten fick se under förhöret nyligen, och där går det inte att se att han skulle ha försökt sparka en polisman i huvudet.

– Vi har fått ta del av bland annat fem stycken filmer, och så några bilder som är screenshotade från filmer – och de här filmerna visar ingenting. Men de är från den aktuella platsen, säger Emma Persson, Daniel Sestrajcics advokat.

Inget filmbevis

Utredningen av händelsen har pågått drygt fyra månader. Men först häromveckan kallades Daniel Sestrajcic till förhör.

– Eftersom jag vet att jag inte har gjort någonting så frågade jag mig hela tiden: Vad är det där filmbeviset för nånting? Och där har ju vi under fyra månader frågat om vi inte kan få se bevisningen, begärt att få förhören och så vidare. Och nu visar det sig att de inte har någon filmbevisning över huvud taget som ska visa det de hävdar, säger Daniel Sestrajcic (V).

Vad som sagts i offentligheten om händelsen tycks det råda delade meningar om.

– Polisen har ju som jag förstått det tidigare gått ut i media och sagt att min klient ska ha försökt sparka en polisman i huvudet, och det här finns inte på de filmer som polisen har visat oss, säger Emma Persson, advokat.

Förhastad slutsats

Enligt polisens informationsansvarige, Lars Förstell, har man berättat om själva misstanken, om brottsrubriceringarna och att det finns video från platsen. Men att filmerna skulle innehålla något försök till någon spark menar han är en förhastad slutsats dragen av journalisterna. Sparken ska förekomma i ett vittnesmål från en polisman.

Vi har vid upprepade tillfällen varit i kontakt med åklagaren i fallet. Hon vill inte bli intervjuad förrän beslutet är fattat om åtal ska väckas eller inte.

Nästa vecka hoppas åklagaren kunna ge besked.

Dömd offentligt

Daniel Sestrajcic (V) tycker det dragit ut på tiden alldeles för länge.

– Jag har ju i princip blivit dömd offentligt i massmedia av att polisen har drivit den här tesen. Jag har blivit lovad att det ska bli en snabb hantering. Nu är vi inne på den femte månaden och man har inte lyckats göra någonting av det här ännu. Det känns lite surrealistiskt, lite absurt, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.