Ny på jobbet? Mitt i livet? SVT Nyheter träffade en nyutexaminerad polis som närmar sig de femtio och som valde att satsa på polishögskolan. Foto: Johan Dernelius

Förverkligade sin barndomsdröm precis innan 50 – blev polis

Uppdaterad
Publicerad

Han jobbade som affärsutvecklare, men mitt i livet bestämde han sig för att byta bana. Efter nytt CSN-lån och två och ett halvt års studier på polishögskolan i kan han nu titulera sig polis.

SVT Nyheter träffade en nyutexaminerad polis efter sex veckors tjänstgöring i Polisområde Syd. Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Att närma sig 50 kan få många att börja fundera. Dags att ta MC-kort? Slog ungdomsdrömmarna in? Richard bestämde sig för att leva ut sin dröm om att bli polis i mogen ålder.

– Det är en 30-årig dröm som nu gått i uppfyllesle. Tidigare har jag haft fantastiska jobb och bra lön, men drömmar är till för att uppfyllas, säger han.

Stor respekt för lagboken

Förutom att ha god fysik och genomgå psykologtester ska man naturligtvis även lära sig mycket om lagarna i samhället.

– Min stora rädsla är att göra fel, rent juridiskt. Det är ju en tjock lagbok som ska följas, säger Richard.

Perspektiv på livet

På polisutbildningarna finns runt 1000 platser fördelat på fem lärosäten per termin. Beroende på hur många som klarat testerna och fått en plats, fyller man upp med mellan 500-1000 nya studenter per termin. Efter fyra terminer heltidsstudier och sex månaders betald praktik blev ungdomsdrömmen verklighet för Richard.

– Man får lite perspektiv på livet när de flesta studiekamraterna är i samma ålder som ens barn, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.