Foto: Gunilla Fritze/SVT

Mobil mottagning möter fler unga

Publicerad

Det är populärt att besöka en rullande ungdomsmottagning. I Sjöbo, Skurup, Svedala och Höganäs har många ungdomar upptäckt att de kan få hjälp där de bor istället för att åka till en stad.

– När man är runt 13 år är det inte så lätt att åka till Lund eller annan stad för att få hjälp, säger Theresa Towman, barnmorska i den mobila ungdomsmottagningen.

Theresa Towman, barnmorska ombord på den rullande ungdomsmottagningen. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Under sensommaren 2014 började ungdomsmottagningen, inrymd i en specialbyggd lastbil, rulla i Skåne. Tre orter hade valts ut: Sjöbo, Skurup och Svedala, senare tillkom Höganäs.

– Det har gått väldigt bra. Vi har nått våra besöksmål, säger Joakim Wollin, enhetschef inom region Skåne.

Han hoppas att politikerna ska vilja utöka så att fler orter i Skåne kan få besök av den mobila ungdomsmottagningen på regelbunden basis.

– I sommar kommer vi också att vara på ett tiotal festivaler och sportevenemang runt om i Skåne, säger Joakim Wollin.

Joakim Wollin, enhetschef för ungdomsmottagningen i region Skåne. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Ska minska aborterna

Ett syfte med den rullande ungdomsmottagningen var från starten att få ner antalet aborter och oönskade graviditeter på de utvalda orterna.

– Vi har sett är att ungdomar från de här orterna i mindre grad söker sig till ungdomsmottagningar. De har högre aborttal och fler tonårsgraviditer än andra orter, sa Elisabeth Liljerehn, verksamhetschef för ungdomsmottagningarna i Skåne, när verksamheten drog igång för två och ett halvt år sedan.

Om det har blivit så är svårt att säga.

– Socialstyrelsen för inte längre statistik på kommunnivå så vi vet inte. Men eftersom vi arbetar förebyggande så tror vi att det kan leda till färre oönskade graviditeter, säger Joakim Wollin.

Samtal och hälsokollar

I lastbilen finns kurator, barnmorska och en manlig sjuksköterska.

– Det är framför allt killar som kommer till mig och de vill kontrollera om de har några könssjukdomar eller andra hudsjukdomar. Vissa vill bara prata, säger Gunnar Bange, sjuksköterska i det mobila teamet.

En del killar och tjejer kommer också ombord för att de vill ha kondomer.

– De besöken registrerar vi inte men vissa dagar är det många som kommer av den anledningen, eller för att de är nyfikna och vill prata lite med oss, säger Gunnar Bange.

Sjuksköterskan Gunnar Bange berättar att den mobila ungdomsmottagningen får många besök från unga. Foto: Gunilla Fritze/SVT

”Skulle behövas på fler orter”

Det är omkring 15 procent killar och 85 procent tjejer som kommer till den mobila ungdomsmottagningen.

Personalen gör även besök på skolor och berättar att de finns och vad de kan hjälpa ungdomarna med och ibland tar de emot studiebesök i lastbilen.

Skåne var först ut i landet med en mobil ungdomsmottagning. Innan bussen började rulla arbetade personalen i tillfälliga lokaler i Skurup, Sjöbo och Svedala och redan då märkte de att behovet fanns av ungdomsrådgivning i mindre orter.

– Det skulle behövas ungdomsmottagningar även på orter i nordvästra och mellersta Skåne och det finns kommunpolitiker som trycker på, men det är ytterst politikerna i region Skåne som får ta beslut om det ska bli en utökning av den mobila verksamheten, säger Joakim Wollin.

Se hela inslaget om den mobila ungdomsmottagningen här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.