Fredrik Brandberg och Siri Bårdskär tar prover på Skånes äldreboenden för att upptäcka boende som smittats av covid-19. Foto: Hans Larsson/SVT

De jagar smittan på Skånes äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Att upptäcka och isolera smittbärare är avgörande i kampen för att begränsa utbredningen av covid-19 på skånska äldreboenden. Nio mobila provtagningsteam rullar just nu runtom i länet i jakt på viruset.

SVT Nyheter följde med när sjuksköterskan Siri Bårdskär och läkaren Fredrik Brandberg gav sig ut på sin numera dagliga runda bland äldreboenden. Deras rutt styrs av var nya, misstänkta fall av covid 19-smitta dykt upp sedan gårdagen.

– Det finns naturligtvis ett stort allvar i detta, men det finns det ju alltid inom vården, säger Siri om sitt arbete, som hon och Fredrik utför iförda full skyddsmundering.

Coronavirus i Skåne

Deras arbetsbelastning har enligt Fredrik ökat märkbart den senaste tiden.

– De två senaste veckorna har antalet provtagningar och antalet tillfällen vi ringts ut ökat markant. Det blir fler fall hela tiden, konstaterar han.

Se Siri Bårdskärs och Fredrik Brandbergs arbete i ett av Skånes mobila provtagningsteam i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet