Therése Geber-Bergstrand, sjukhusfysiker och doktorand. Foto: Helena B Nilsson/SVT

Mobilen kan avslöja om du drabbats av strålning

Publicerad

Stora kärnkraftskatastrofer och rädslan för terrorattentat med radioaktiva ämnen har fått myndigheter och forskare att leta kroppsnära ämnen som kan fungera som en dosimeter.

Sjukhusfysikern och doktoranden Therése Geber-Bergstrand har i sin avhandling vid Lunds universitet, på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten, undersökt material som kan användas som en dosimeter efter en olycka eller ett attentat.

– Vi vet att det har hänt olyckor där strålning varit involverad, som Fukushima och Tjernobyl. Men efter 11 september blev man också medveten om att det skulle kunna hända ett terrordåd med strålning och då har man börjat fundera på hur man skulle kunna ta hand om de personer som blivit exponerade och hur mycket, säger hon.

Men det kan också handla om olyckor där strålning från radioaktiva källor förekommer. Therése Geber-Bergstrand har utgått från personer som arbetar med strålning och som alltid har en mätare på sig. Hon har försökt hitta material som liknar dessa.

Foto: Helena B Nilsson/SVT

Kan lagra strålningen

Flera olika material har undersökts, som tänder, lagningar och vanligt salt. Men Therése Geber-Bergstrand har kommit fram till att mobiltelefonens små komponenter fungerar extra bra.

– Mobiler har visat sig vara tillräckligt känsliga för att man ska kunna särskilja de patienter som man vill kunna hitta och det är väldigt många som har mobiltelefon, säger hon.

I mobiltelefonen finns små motstånd som sitter på kretskortet och som måste pillas ut.

– Om de utsatts för strålning så lagras det energi från strålningen i de här motstånden. De strålar inte själva utan det är energin från strålningen som lagras som jag sedan kan läsa ut med min teknik, säger hon.

TV: Se hela inslaget här

Kan se doser sex år tillbaka

Tidigare har man trott att det bara går att mäta under ett par veckor, men Therése Geber-Bergstrand har med sin forskning visat att man kan se doser i mobiltelefonen ända upp till sex år efter olyckan.

– Är det tusentals människor som blivit exponerade så kan det vara svårt att hinna med att läsa ut alla prover under två-tre veckor.

Tekniken kan användas redan i dag och man kan få en lite grövre uppskattning.

– Det krävs fortsatta studier för att förfina tekniken, säger Therése Geber-Bergstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.