Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tekniken tas nu i bruk i Danmark efter att ha testats i ett års tid. Foto: TV2Lorry

Mobilkameror hjälper dansk SOS-personal rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

Kameran i din mobil kan bli ett värdefullt extraöga i en nödsitutation. Det har den danska motsvarigheten till SOS Alarm tagit fasta på och gett sina operatörer möjlighet att koppla upp videosamtal.

– Om vi behöver se vad som händer på plats skickar vi ett sms. Där finns en länk som startar ett krypterat videosamtal, säger specialistläkaren Gitte Linderoth till danska TV2Lorry.

På så vis kan operatören själv bilda sig en uppfattning om till exempel en olycksplats och ta ställning till relevanta insatser om någon är sjuk eller skadad.

Ett års tester

Tekniken tas nu i bruk i Danmark efter att ha testats i ett års tid. Erfarenheteten hittills är att mer än vart fjärde videosamtal leder till en omvärdering av vilka ambulansinsatser som behövs.

I väntan på att ambulansen når fram kan uppringaren också få annan vägledning, menar Gitte Linderoth, till exempel när någon drabbats av hjärtstillestånd.

Inga planer för Sverige

– Trycker man på rätt ställe, i rätt frekvens och hårt nog? Kan något mer optimeras? förklarar hon.

Tekniken med videosamtal har testats i Sverige men ännu finns inga planer på att ta den i bruk, enligt SOS Alarms presstalesperson Anders Klarström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer