Att ständigt vara uppkopplad leder till att man inte hinner bearbeta informationen och tappar den istället. Foto: TT

Mobiltelefonen gör oss mindre kreativa

Uppdaterad
Publicerad

Många känner nog igen sig i att ständigt behöva kolla på sin mobil och alltid vara uppkopplad och fokuserad. Men forskare menar att vi behöver dagdrömma för att minska stressen och bli mer kreativa.

Under en hel dag samlar vi på oss massor av information, det är allt från samtal till att stirra ner i sin telefon. Men enligt Henrik Jörntell som är docent i neurofysiologi måste vi dagdrömma mer för att kunna bearbeta allt som händer.

– De samlade informationsbitarna man har lagt på lager och inte riktigt kunna lösa gentemot sin egen bild av världen, ligger kvar i hjärnan. Om man inte får bearbeta all information bildar det stress och kan göra oss mindre kreativa, säger Henrik Jörntell.

”En väldig press på allting”

Enligt Henrik Jörntell är det både positivt och negativt med uppkopplandet. Det positiva är att man samlar på sig information, men det negativa är att det ständiga uppkopplandet leder till att man inte hinner bearbeta informationen och tappar den istället.

Hur ska man ha tid att dagdrömma?

– Ett problem i västerländsktsamhälle är att det alltid är en väldig press på allting. Men för ens egen skull är det nog en bra idé att känna efter lite mer och slappna av när tillfälle ges. Kreativiteten påverkas på många sätt av uppkopplandet, framför allt stress och stress och kreativitet är ingen bra kombination, berättar Henrik Jörntell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.