Moderatflaggor på Hamnvägen i Skanör har väckt kritik från flera håll. Foto: Privat

Bråk om moderatflaggor i naturreservat i Skanör

Uppdaterad
Publicerad

Ett bråk har seglat upp om Moderaternas valkampanjande i Skanör. Längs Hamnvägen, som ingår i Flommens naturreservat, vajade ett tiotal blå moderatflaggor i helgen. En privatperson har nu polisanmält händelsen.

Även Falsterbonäsets Naturvårdsförening kritiserar flaggningen och menar att all form av skyltning eller reklam är förbjuden i naturreservat.

Daniel Johnsson, föreningens ordförande, fick höra om flaggorna i fredags.

– Det är lite stötande. Vår förening driver hårt och kompromisslöst att våra naturområden ska vara fria från smygprivatisering, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Moderaterna mejlade

Moderaterna i Vellinge förvarnade i ett mejl till kommunen om sin ”kampanj” med ”strandflaggor” på Hamnvägen.

Partiet hänvisar till en föreskrift från länsstyrelsen om affischering inför årets val. Enligt denna ska samråd ske med väghållaren om man vill sätta upp valaffischer.

– Vi har tolkat föreskrifterna utifrån vår kompetens. Det här är en allmän väg och vi har skickat in en ansökan om samråd till kommunen. Vi har gjort det här i tolv år. Det finns nån slags praxis, säger Martin von Gertten (M), Moderaternas ordförande i Vellinge-Månstorp.

Men vägen räknas som naturreservat. Vad tänker du kring det?

– Att tolka dessa lagar är inte enkelt. Vi har gjort vårt bästa för att göra rätt. Om länsstyrelsen skulle säga att det är förbjudet, då respekterar vi det.

Strikt förbjudet

Karl-Johan Pålsson, naturvårdsförvaltare på länsstyrelsen, är den som har hand om Flommens naturreservat:

– Det finns reservatföreskrifter som säger att man inte får sätta upp anslag eller liknande i naturreservat, säger han till SVT.

Har Vellingemoderaterna fått dispens för att sätta upp flaggor i naturreservatet i Skanör?

– Inte mig veterligen, säger Karl-Johan Pålsson, naturvårdsförvaltare.

Flera lagar

Länsstyrelsen fick tips om ärendet under måndagen och utreder det nu.

– I många fall finns det parallella lagstiftningar. Men bara för att det är ok för en lagstiftning betyder det inte att man får bryta mot en annan. Reservatföreskrifterna gäller ändå, säger Karin Kavcic, vid naturprövningsenheten på Länsstyrelsen, och fortsätter:

– I föreskriften om affischering inför årets val är det dessutom tydliggjort att valaffischer inte får sättas upp i strid mot miljöbalken och kulturmiljöölagen.

Flaggningen har även polisanmälts av en privatperson.

Flommens reservatföreskrifter

Enligt Flommens reservatföreskrifter är det förbjudet att: ”anbringa tavla, plakat, skylt, affisch, inskrift eller därmed jämförlig anordning”.

Föreskrifterna är lagtext och bryter man mot dem, bryter man mot lagen.

Om man har särskilda skäl finns möjligheten att ansöka om dispens.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.