Mannen i 50-årsåldern som sköts till döds i Malmö är enligt polisen en av stadens ”mest kriminella”. Foto: Johan Nilsson/TT

Kartläggning: Mordoffret en av ”Malmös mest kriminella”

Uppdaterad
Publicerad

Den mördade mannen beskrivs av polisen som ”en av Malmös mest kriminella” och har figurerat i ett stort antal utredningar om bland annat mord och dråpförsök. Trots det har han sällan fällts för brotten han anklagats för.

Mannen som sköts tills döds på Södra Skolgatan på onsdagsmorgonen är välkänd av polisen i grova kriminella kretsar och har dömts för grovt vapenbrott. När han greps i september 2016 beskrevs han av Malmös polismästare Stefan Sintéus som en av Malmös mest kriminella personer.

Våldet i Malmö

SVT har under dagen varit i kontakt med flera personer med insyn i Malmös gängkonflikter. Enligt källorna är det sannolikt att mordet kan kopplas till det som i media har kallats för ”Taxikriget” och handlar om kontrollen över ett taxibolag i Malmö.

I maj förra året åtalades den nu mördade mannen för att ha beställt ett mord. Mordet ska han ha beställt i början av 2015 från en anstalt i Nederländerna, där han avtjänade ett fängelsestraff för narkotikasmuggling. I brist på bevis friades han dock i tingsrätten.

”Massiv minnesförlust” hos vittnen

Mannen, som var i 50-årsåldern, har figurerat i flera polisutredningar. Bland annat som misstänkt för mordet på en annan känd kriminell som sköts i huvudet inne på ett taxikontor i Malmö i november 2011. Mannen åtalades för mordet, men trots flera vittnen friades han i rätten.

– Det var inte så oväntat. Vittnen har drabbats av massiv minnesförlust och det är lite svårt att få ut uppgifter av sådana personer, kommenterade kammaråklagare Michael Hansson efter rättegången.

Utsatt för mordförsök

I slutet på maj 2016 blev han utsatt för ett mordförsök. Han sköts då när han satt i sin bil, i närheten av platsen där han hittades död på onsdagsmorgonen.

På sommaren 2010 sköts två män utanför den nu mördade mannens butikslokal på Bergsgatan i Malmö. En av dem träffades i ansiktet och fick livshotande skador, men överlevde. Den andre träffades i ena benet.

Mannen åtalades för dråpförsök och erkände att det var han som skjutit männen, men hävdade nödvärn. Han friades i tingsrätten och senare även i hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet