Livstidsstraffet för den 30-årige man som beställt mord och mordförsök i Malmö fastställs nu av hovrätten. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Mordbeställare i Malmö får livstid – igen

Publicerad

En ung man sköts till döds med flera skott i huvudet – sedan flydde gärningsmännen på moped.
Ett annat tilltänkt offer som sköts på öppen gata ett år senare överlevde. Livstidsstraffet för den 30-årige man som beställt mord och mordförsök i Malmö fastställs nu av hovrätten.

Hovrätten över Skåne och Blekinge dömer även mannen för ytterligare ett fall av mordanstiftan.

Det första mordet genomfördes i stadsdelen Rosengård i mars 2017, då en 23-åring sköts till döds med flera skott i huvudet och kroppen av två gärningsmän, som försvann därifrån på en moped som senare hittades uppeldad.

Enligt åtalet ska 30-åringen ha utlovat 50 000 euro i betalning och gett råd på distans kring hur mordet skulle genomföras.

Dödsskjutning i Hermodsdal

Det andra beställningsmordet som han var åtalad för var en dödsskjutning på öppen gata i stadsdelen Hermodsdal i februari 2018.

Här hade en person med koppling till 30-åringen stämt träff med den man som mordplanen gällde. Ett stort antal skott avlossades men det tilltänkta mordoffret klarade sig undan skador. I stället träffades den man som var en del av mordkomplotten av minst fem skott och avled omedelbart.

I det här fallet dömer hovrätten över Skåne och Blekinge 30-åringen för anstiftan till mordförsök mot den man som klarade sig oskadd, men även för anstiftan till mord på den man som sköts ihjäl.

Tingsrätten friade tidigare den misstänkta, eftersom rätten ansåg att 30-åringen inte hade uppsåt att döda honom. Enligt hovrätten så saknar förväxlingen av offrets identitet dock betydelse, och han döms även i denna del.

Döms även för grov penningtvätt

30-åringen, som även åtalats och nu även döms för för grovt penningtvättsbrott, häktades i sin utevaro i Sverige och greps till slut i Spanien i december 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer