Visa alla (2)

Så jobbar en professionell fågelskrämmare

Publicerad

Göran Frisk jobbar sedan 2004 som skrämselkonsulent. Han hjälper lantbrukare runtom i Skåne att hålla de stora flockarna gäss borta från sina åkrar. I lastutrymmet på sin pickup har han allt från gasolkanoner till rovfågelsilhuetter och knallskott.

På ett fält i Norra Åsum utanför Kristianstad ska Göran Frisk för dagen montera upp en så kallad hulk. En uppblåsbar fågelskrämma som några gånger per timma reser sig samtidigt som en siren börjar tjuta. Men gässen lär sig och man kan inte återanvända de bästa skrämmorna hur länge som helst.

– Jag är en liten brygga mellan myndighet och lantbrukare, säger Göran Frisk.

Gasolkanonen är den mest effektiva skrämmaren, men de höga knallarna gör att han inte vill använda den i närheten av bebyggelse eller tamdjur.

I klippet ovan visar Göran Frisk fler av sina skrämselmetoder.

TV: Se hela inslaget om skrämselkonsulenten här

Skrämselkonsulenten Göran Frisk blickar ut över ett betat fält i Norra Åsum utanför Kristianstad. Foto: Adam Bergsten/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer