Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Maria Jiborn, museipedagog och arkeolog, och Ola Lundin, museichef, om vad de tror har lett till att den sittande kvinnan blivit så känd Foto: Isak Laurell/SVT

Möt Trelleborgs 7 000-åriga världskändis

Uppdaterad
Publicerad

Hon är 7 000 år gammal och hittades sittande i skräddarställning. 2019 fick hon med hjälp av skelettdelar och DNA en ny kropp – på Trelleborgs museum. Enligt museichefen är hon nu världens mest kända trelleborgare efter att ha uppmärksammats av flera internationella medier.

Inte mycket är känt om den så kallade ”Sittande kvinnan”. Hennes kvarlevor hittades när man grävde ut Skateholmsboplatsen under 1980-talet.

– Hon är en av flera. Men hon sticker ut som lite extra spännande, säger Maria Jiborn, arkeolog och museipedagog på Trelleborgs museum.

”Tror att hon haft en speciell position”

Det som sticker ut med kvinnan är att hon hittades sittandes i skräddarställning på en bädd av hjorthorn. Hon hade också flera olika typer av smycken. Bland annat ett hängsmycke, som ingen av de andra kvarlevorna hade.

– Jag tror att hon har haft en speciell position. Som arkeolog kan jag inte säga något bestämt om det, men det är en känsla man får när man ser henne i sitt sammanhang, säger Maria Jiborn.

Världskänd – 7 000 år senare

2019 gjorde konstnären och arkeologen Oscar Nilsson med hjälp av hennes skelettdelar och DNA en rekonstruktion av henne – en rekonstruktion som har imponerat världen runt.

Tidigare har tidningen National Geographic uppmärksammat den, och det senaste i raden av reportage gjordes av BBC i mitten av januari.

– Det här internationella intresset har ju kommit när Oscar Nilsson gav henne den här kroppen och hon fick sin dräkt, och man faktiskt kan möta henne. Det säger ju en del om vad man som museum kan göra, säger Ola Lundin, museichef på Trelleborgs muséer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer